Izložba "Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića" otvorena u Muzeju rudničko-takovskog kraja

Izložba "Pogled izbliza. Atelje Paje Jovanovića" otvorena u Muzeju rudničko-takovskog kraja foto: Saša Savović

O značaju i ekskluzivnosti predstavljenih umetničkih dela i predmeta koji su pripadali velikom srpskom, svetski priznatom akademskom slikaru Paji Jovanoviću govorili su kustos Muzeja grada Beograda Isidora Savić, koja je i autor postavke, direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković i direktor milanovačkog Muzeja Aleksandar Marušić.

foto:Saša Savović

Autorka izložbe Isidora Savić, čija je ideja bila da oživi enterijer i evocira atmosferu bečkog ateljea našeg čuvenog slikara, istakla je osnovne odlike njegovog stvaralaštva, od orijentalne faze kada je slikao balkanske, kavkaske i severnoafričke predele i narode, preko velikih državnih porudžbina - istorijskih kompozicija poput Seobe Srba, Takovskog ustanka i Proglašenja Dušanovog zakonika (koja se može videti na izložbi), do majstorskih dometa portretnog slikarstva.

Pavle Paja Jovanović (1859, Vršac – 1957, Beč) je svoju sedam decenija dugu karijeru, propraćenu opsežnim opusom u koji se ubraja više od hiljadu ostvarenja, formirao na bečkom iskustvu, učeći kod uglednih profesora Kristijana Gripenkerla i Leopolda Karla Milera.

Autorka je potom slikovito opisala bečki atelje Paje Jovanovića, koji je bio opremljen u duhu istorizma, ukrašen slikama, skupocenim nameštajem i mnoštvom rekvizita i alatki, sa balkonom punim rastinja kao pravim vrtom u sred gradske vreve. Bio je to prostor u kome je umetnik nekada intimno sanjario o lepoti, slikajući nago telo svoje supruge Muni, potom mesto u kome su modeli pozirali u orijentalnim kostimima, naoružani kuburama i sečivima, ali i prostor prijema i susreta sa prijateljima i slikarima.

foto: Saša Savović

Pored slika i pripremnih skica, paleta i slikarskog pribora, posebnu čar rekonstruisanoj umetničkoj radionici daju materijalne uspomene iz slikarevih studentskih dana, kao što su indeks, brojne diplome i nagrade stečene tokom dugogodišnje karijere.

Izložba se može pogledati do 11. marta 2019. godine u Galeriji Muzeja u Sinđelićevoj ulici br. 7.

 

 

gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(6 glasova)
Go to top