Večeras - Dani Izraela u Gornjem Milanovcu

Kulturni centar u saradnji sa Ambasadom Izraela u Beogradu od 11. do 14. marta 2019. godine organizuje Dane Izraela u Gornjem Milanovcu. Manifestaciju će otvoriti izložbe "Pisma Hilde Dajč", autora Aleksandra Zografa i "Očuvanje i obnova: Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu", priređivača Miha Grosa i dizajnera Zarona Levija. Izložbe će u ponedeljak, 11. marta 2019. godine od 19 sati biti predstavljene u holu Doma kulture.

 

Dane Izraela upotpuniće projekcije filmova novije produkcije:

  1. 3. 2019. u 20 časova – Bez motivacije (Zero motivation)
  2. 3. 2019. u 18 časova – Lične stvari (Personal Affairs)
  3. 3. 2019. u 18 časova – Spasavajući Netu (Saving Neta)
  4. 3. 2019. u 18 časova – Provodadžija (The Matchmaker)

Ulaz na filmske projekcije je slobodan.

 

Izložba o Hildi Dajč

Izložba je posvećena devojci jevrejskoj porekla Hildi Dajč koja je poslednje dane života provela u logoru Staro Sajmište. Postavku čine ilustracije iz stripa o Hildi Dajč, autora Aleksandra Zografa, napravljene na osnovu sačuvanih pisama koja je devetnaestogodišnja devojčica pisala svojim prijateljicama. Njena sudbina govori o sudbini šest miliona Jevreja, među kojima i milion i po dece koji su stradali širom okupirane Evrope.

Hilda Dajč rođena je 1922. godine u Beču, a streljana je u martu 1942. u Beogradu. Izložba je nastala u saradnji Ministarstva prosvete i ambasade Izraela.

"Ispostavilo se da je strip jedan od medija koji na vrlo neposredan način komunicira sa mlađim čitaocima i mi smo mislili da je to dobar način da se oni edukuju i obaveste o svemu što se dešavalo tokom tih tragičnih vremena", kazao je Zograf.

 

Izlozba “Očuvanje i obnova: Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu”

Tel Aviv je poznat i kao Beli grad, jer je prestonica bauhaus arhitekture. Ovaj moderan, mediteranski grad čuva više od 4.000 građevina u ovom svedenom stilu, jasnih linija, koje su tridesetih godina 20. veka izgradile nemačke arhitekte jevrejskog porekla. Ovih belih bauhaus bisera arhitekture je u Tel Avivu više nego u svim gradovima sveta zajedno, i veliki broj njih je 2003. godine uvršten na Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Bauhaus centar iz Tel Aviva nam u okviru svoje putujuće izložbe predstavlja neke od najreprezentativnijih građevina, tog neodoljivog, minimalističkog stila.

Izlozba “Očuvanje i obnova: Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu” se sastoji od 26 fotografija na pur peni, dimenzija100 x 70 uz dva manja formata sa opštim informacijama. Postavku je priredio Miha Gros, a dizajn je uradio Zaron Levi.

 

Filmovi:

BEZ MOTIVACIJE (Zero Motivation)

Izrael / 2014 / komedija, drama / 90’

Titlovi: srpski i engleski

Režija: Tayla Lavie

Uloge: Dana Ivgy, Nelly Tagar, Shani Klein

Svakodnevica ženskih vojnika u Izraelskoj vojsci nije ni monotona ni dosadna, već mračno uzbudljiva! Odsečena od sveta, u nedođiji pustinje grupa mladih žena broji dane do kraja odsluženja obaveznog vojnog roka. Ali pre nego što svoje dane u pustinji odbroje, one će se uplesti u splet neočekivanih i urnebesnih okolnosti koje pružaju priču o ambiciji, seksizmu, ljubavi i prijateljstvu. Film je dobio šest najprestižnijih izraelskih nagrada (uključujući scenario, režiju i glavnu ulogu), kao i nagradu na poznatom američkom Tribeka filmskom festivalu.

PROVODADŽIJA (The Matchmaker)

Izrael / 2010 / drama / 118’

Titlovi: srpski i engleski

Režija: Avi Nešer
Uloge: Adir Miler, Maja Dagan, Tuval Šafir.

U leto 1968. godine jedan tinejdžer počinje da radi za provodadžiju koji je preživeo Holokaust. Njihovi životi zauvek će se promeniti.

SPASAVAJUĆI NETU (Saving Neta)

Izrael / 2016 / drama / 90’

Titlovi: srpski i engleski

Režija: Nir Bergman

Uloge: Benny Avni, Rotem Abuhav, Irit Kaplan, Naama Arlaky, Neta Riskin

Četiri žene u haotičnim životnim okolnostima sreću misterioznog stranca Neta, čija im iskrenost i ranjivost pomažu da učvrste svoje porodične veze. Kada Netin život odjednom krene u pogrešnom pravcu, on pokušava da se vrati na pravi put. Njegova priča je ispričana kroz susrete sa ženama koje upoznaje tokom jedne godine u trenucima koji su ključni i za njega i za njih. Svaka ličnost predstavlja odraz one druge, a odgovor na pitanje koje se postavlja u jednoj priči često leži u drugoj.

LIČNE STVARI (Personal Affairs)

Izrael / 2016 / drama / 90’

Titlovi: srpski i engleski

Režija: Maha Haj

Uloge: Sanaa Shawahdeh, Mahmoud Shawahdeh, Doraid Liddawi, Hanan Hillo, Ziad Bakri, Amer Hlehel

U Nazaretu, stariji bračni par živi sumornim, jednoličnim ritmom svakodnevice. Sa druge strane granice, u Ramali, njihov sin Tarek živi životom večitog neženje, a njihova ćerka, koja svakog časa treba da se porodi, živi sa suprugom koji iznenada dobija ulogu na filmu i sa njegovom senilnom majkom… Između kontrolnih punktova i snova, frivolnosti i politike, neki žele da odu, drugi bi da ostanu, ali je na svima da reše lične problem

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Go to top