Otvorena izložba Prvi svetski rat-Ex Libris

Otvorena izložba Prvi svetski rat-Ex Libris foto: S. Savović

Udruženje boraca SABOR - Gornji Milanovac pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a u saradnji sa Muzejom rudničko-takovskog kraja, Kulturnim Centrom Gornji Milanovac, OŠ „Sveti Sava”, slikarskom radionicom Zvezda Helios likovnom radionicom Ivane Jovičić koja radi pod pokroviteljstvom Muzeja rudničko-takovskog kraja i Bibliotekom “Braća Nastasijević” raspisalo je javni poziv za učešće na grafičkoj likovnoj koloniji za decu i odrasle Prvi svetski rat – ExLibris.

Tim povodom u Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja otvorena je izložba Prvi svetski rat-Ex Libris.

foto: S. Savović

O samom konkursu i tome da će učesnici biti nagrađeni odlaskom u Beograd na pozorišnu predstavu kao i učešćem na beogradskoj postavci iste izložbe, govorio je Dejan Marjanović, predsednik Saveza boračkih organizacija Srbije, profesor Dragana Bakić je govorila o izradi radova a izložbu je otvorio Vojo Borovnjak, predsednik SABOR-a iz Gornjeg Milanovca. Važno je pomenuti da je u izradi radova, otiskivanju na presi, učesnicima pomagao diplomirani grafičar, Goran Radomirović, koji je zaslužan i za katalog radova.

- Nakon toga, predstavili smo Izdavačku kuću „Pčelica“ iz Čačka. Govorili smo o srodnoj temi, romanu „Mali vojnik Velikog rata“, koji govori o Momčilu Gavriću, najmlađem kaplaru srpske vojske u Velikom ratu. Imao je samo osam godina kada je čitava njegova porodica stradala. Ostao je potpuno sam dok nije došao u srpsku vojsku, zavoleo svog Zlatiborca i sa njim prešao Albaniju. Njegov životni put opisao je jezikom za decu istoričar Zoran Milekić, a o samom romanu govorila je Aleksandra Bojović, zamenik glavnog urednika „Pčelice“ - kažu u Muzeju rudničko-takovskog kraja.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Go to top