Pozorišna predstava "Ministarke"

Pozorišna predstava "Ministarke" foto: Milanovačko pozorište

Predstava „Gospođe ministarke“, koju je na scenu postavio Branko Knežević, u četvrtak, 14. marta od 20 sati ponovo će biti izvedena na „Maloj sceni“ Milanovačkog pozorišta.

Komedija „Gospođe ministarke“ je preuređena Nušićeva „Gospođa ministarka“, na taj način što su pojedini činovi iz epohe o kojoj Nušić govori, primenjeni u sadašnjem vremenu.

Nušić u predgovoru svoje komedije objašnjava da „...sva jednostavnost „Gospođe ministarke“ leži „... u malim sredinama, koje se ne odvajaju od one ravne linije života...“, gde „...nema događaja, nema emocija, nema senzacija.“ Eto“, kaže Nušić, „iz te i takve sredine ja sam uzeo za ruku jednu dobru ženu i dobru domaćicu – gospođu Živku Popović – i izneo je naglo, neočekivano i iznenadno, iznad njene normalne linije života. Takav jedan poremećaj na terazijama života kadar je učiniti, kod ljudi iz male sredine, da izgube ravnotežu, te da ne umeju da se drže na nogama.“

Mnogi kritičari, prema rečima Branka Kneževića smatraju da je Nušić svojim ukupnim delom, a naročito komedijama, ismejavao malograđanskog pojedinca i „malu“ sredinu.

- Pre bih rekao da je smehom samo olakšavao i podvlačio tragiku miljea u kome suvoparna, uštavljena svakodnevnica, u kojoj se ništa ne menja i u kojoj se ništa i ne može promeniti, podjednako melje i pojedince i „malu“ i „veliku“ sredinu zaraženu koprcanjem u samodovoljnoj i samozadovoljnoj duhovnoj praznini. U kojoj se, kada neko iskoči iz te kolotečine, „neočekivano i iznenadno“, dogodi to što se događa po pravilu ne samo Živkama, nego svima koji nemaju hrabrosti, volje, znanja i energije da okolnosti, tj., navike i način razmišljanja menjaju i na ličnu i na korist sredine u kojoj žive. Kada to izostane, ceo jedan narod, koji ne razmišlja, ne uči, ne izvlači pouke, vekovima može da postavlja pitanje: Zašto se ovo nama događa, ili – kako je moguće da se ovo nama događa?“, a da ne nalazi odgovor - kaže Knežević.

U predstavi igraju: Vladimir Jovanović, Nadica Simić, Zorica Đurković, Danica Vučetić, Tatjana Rašić, Nikola Starčić, Krsman Nedeljković, Predrag Lošić, Teodora Miletić, Predrag Damnjanović, Branko Knežević, Viktor Vujić, Branko Nedeljković, Milan Aćimović, Đorđe Petrović, Saša Jovičić i Magdalena Rašić. Kostime za predstavu osmislila je Biljana Knežević.

Početak predstave je u 20 sati.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top