Milanovačko pozorište na „Nušićevim danima“ u Smederevu

Milanovačko pozorište na „Nušićevim danima“ u Smederevu foto: Milanovačko pozorište

U čast našem najvećem dramskom piscu i komediografu Branislavu Nušiću u Smederevu se svakog aprila, već punih 36. godina organizuje festival „Nušićevi dani“.

Grad u kome je Nušić proveo deo života, i u koji je kasnije rado dolazio po inspiraciju za neka od svojih dela, ove godine će ugostiti i glumce Milanovačkog pozorišta.

Na poziv organizatora, oni će, imati čast da kao jedno od najboljih varoških pozorišta sa prostora nekadašnje Jugoslavije nastupe u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo i otvore festival.

Na sceni na kojoj će u takmičarskom delu festivala „snage“ odmeriti glumci: Beogradskog dramskog pozorišta, Narodnog pozorišta - Beograd, Puls teatra - Lazarevec i Regionalnog pozorišta - Novi Pazar, U.K. Vuk Karadžić - Beograd, Ateljea 212, i pozorišta Balkan novi pokret, nastupiće, ali u revijalnom delu festivala i glumci Milanovačkog pozorišta. Oni će izvesti predstavu „Profesionalac“, Dušana Kovačevića, koju je na scenu postavio Branko Knežević.

foto:Milanovačko pozorište

Poziv za nastup u revijalnom delu festivala usledio je nakon brojnih uspeha Milanovačkog pozorišta na nacionalnoj i međunarodnoj sceni poslednjih godina, ali i brojnih simpatija stručne pozorišne javnosti koja je predstavu „Profesionalac“ u režiji Branka Kneževića ispratila u „Zvezdara teatru“ ili u Požarevcu na festivalu varoških pozorišta „Milivojev štap i šešir“ (za ulogu „Luke Labana“ - Branko Knežević je na festivalu proglašen za najboljeg glumca, a Predragu Lošić je za ulogu „Teodora Teje Kraja“ dodeljena nagrada za slikovito kreiranje lika) i preporučila organizatoru festivala u Smederevu.

U revijalnom delu festivala, osim Milanovačkog pozorišta nastupiće i „Okret teatar“ iz Beograda, (predstava „Sumnjivo lice“, adaptacija i režija: „Okret teatar“), Pozorište CEKOM iz Zrenjania (Mjuzikl za decu i mlade „Kraljevski festival“, režija Similjana Tucakov) i Kulturno-obrazovni centar Šid (predstava „Bal vampira“, dramatizacija i režija Cvetin Aničić).

Festival „Nušićevi dani“ u Smederevu biće realizovan od 15 – 23. aprila 2019. godine, a za najprestižnije nagrade festivala: Nušićevu nagradu za životno delo glumcu-komičaru, nagradu za najbolju predstavu žirija i publike, nagradu za revitalizaciju dramske klasike na teatarskim scenama u zemlji i inostranstvu i nagradu „Milosav Buca Mirković“ za najuspešnije glumačko ostvaranje festivala, ove godine nadmetaće se bardovi našeg glumišta: Miodrag Krivokapić, Danica Ristovski, Vladan Milić, Vasa Vraneš / Todor Jovanović, Milena Predić, Aleksandar Alač, Lako Nikolić, Jovan Jelisavčić, Andrej Pipović („Ničiji sin“ - Beogradsko dramsko pozorište - Beograd), Ljubomir Bandović, Nela Mihajlović, Dušanka Stojanović Glid, Katarina Marković, Milutin Milošević, Vanja Milačić („Balkanski ššijun“ - Narodno pozorište – Beograd), Darko Bjeković, Aleksandar Trmčić, Uglješa Spasojević, Lazar Maksić, Rifat Rifatović, Jelena Cvijetić, Mihailo Laptošević, Boba Stojimirović, Dušan Živanić, Ana Ćuk, Kristina Jevtović, Maja Jovanović („Živi su, nije smešno“ - Prvo prigradsko pozorište – Puls teatar Lazarevec i Regionalno pozorište Novi Pazar), Branka Petrić, Ljiljana Stjepanović, Rada Đuričin, Milan Lane Gutović i Katarina Marković („Šuplji kamen“ - U.K.Vuk Karadžić – Beograd), Nenad Ćirić, Jelena Stupljanin, Jelena Petrović, gornjomilanovčan Uroš Jakovljević, Gordan Kičić/ Nebojša Ilić, Gorica Popović, Jelena Đokić, Bojan Žirović, Tamara Dragičević, Stefan Bundalo („Noćna straža“ - Atelje 212 – Beograd), Vesna Stanković, Ljiljana Blagojević i gornjomilanovčanin Branislav Tomašević (kabare „Dobri čovek“ - Balkan novi pokret – Beograd).

foto: Milanovačko pozorište

Nastup Milanovačkog pozoriša predviđen je za 16. april 2019. godine. 


*** Predstava „Profesionalac“ je „gorka“ komedija, u kojoj detalji proživljenih života osvedočenog opozicionara Teodora Teje Kraja i njegovog policijskog islednika Luke Labana iskrsavaju iz tajnih policijskih dosijea i oživljavaju pred publikom kroz nevesele situacije i događaje osvetljene humorom i apsurdom.
Neočekivani susret i bolna istina dovode do pogleda na prošlost iz potpuno drugačijeg ugla.

“Profesionalac“, je tužna komedija o svim našim vremenima prošlim, za sva vremena buduća. To je priča o „profesionalcima“ i „amaterima“…

U predstavi igraju: Predrag Lošić, Branko Knežević, Ljiljana Miketić, Mihailo Ristić i Nikola Starčić.

Reditelj: Branko Knežević

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)
Go to top