“Četiri godišnja doba – proleće”: Koncert Ansambla "Kolo"

plakat plakat

U okviru turneje "Četiri godišnja doba – proleće" koja se organizuje po gradovima zapadne Srbije, Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ u sredu, 22. maja 2019. godine održaće koncert u Velikoj sali Kulturnog centra Gornji Milanovac.

Početak koncerta je u 20 sati.

Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“

foto: Kulturni centar G. Milanovac

Ansambl KOLO osnovala je vlada NR Srbije 15. maja 1948. godine. Već sedamdesetjednu godinu, KOLO na visokom umetničkom nivou čuva, neguje i prezentuje našu tradicionalnu umetnost - kroz igru, pesmu, muziku i običaje.

U stvaranju umetničkog repertoara, učestvovali su naši najeminentniji koreografi, kompozitori, kao i mnogobrojni stručni saradnici (etnomuzikolozi, etnolozi, baletski umetnici...) koji su izgradili prepoznatljiv umetnički stil, izražen pre svega u raznolikosti scenskih i muzičkih oblika.

Ansambl KOLO je jedinstven ambasador kulture koji je gostovao na svim kontinentima, u najprestižnijim koncertnim salama, kao što su Metropoliten i Karnegi Hol u NJujorku, Palata Šajo u Parizu, Rojal Festival Hol u Londonu, Baljšoj Teatar u Moskvi, Opera u Kelnu, Teatar Feniče u Veneciji, Opera u Sidneju, Nacionalni umetnički centar u Pekingu....

Više od šezdeset vrhunskih umetnika, igrača koji su istovremeno i pevači, kao i petnaest muzičara, prezentuje raznovrsnu i bogatu tradicionalnu umetnost Srbije.

Ansambl je stekao izvanrednu reputaciju u zemlji i inostranstvu i nosilac je prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za visoki doprinos u kulturi.

foto: Kulturni centar G. Milanovac

Kolo je igra u krug, lanac međusobno povezanih igrača.
Kolo je krug koji ide uokolo-naokolo.
Kolo je magijska radnja, zatvaranje kruga kao sredstvo zaštite od svega što bi zajednici moglo naneti zlo.
Kolo je najčešći i najrasprostranjeniji oblik igre kod našeg naroda.
Kolo je ime našeg Nacionalnog ansambla.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top