Sećanje na arhitektu Božidara Petrovića

Sećanje na arhitektu Božidara Petrovića foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

U okviru manifestacije Muzeji za 10, Muzej rudničko-takovskog kraja, povodom 140 godina Gimnazije „Takovski ustanak“, u četvrtak 16. maja, otvara izložbu „Sećanje na arhitektu Božidara Petrovića“.

Boža Petrović, od milošte prozvan Boža Kifla (zbog visine i pogurenog stava), redovni profesor Arhitektonskog fakulteta se posebno istakao u projektovanju objekata čiji likovni i funkcionalni sadržaji predstavljaju dalji razvoj i nastavak kulturno-arhitektonskog nasleđa.

U idejnim rešenjima i realizaciji porodičnih objekata isticao je težnju za traganjem i negovanjem izvornih oblika kuća u Srbiji kao graditeljskog podsticaja. Stvorio je sasvim prepoznatljiv stil – svojevrsnu „rudničku neimarsku školu“.

U svojim projektima, najčešće porodičnih objekata, tragao je za inspiracijom i negovanjem tradicionalnih kuća u Srbiji kao neimarskog uzora i podsticaja. O tome svedoči njegova knjiga „Stare srpske kuće kao graditeljski podsticaj“, koja je imala više izdanja, zatim studija Svetlane Toševe „Božidar Petrović. Kuća kao otisak trajanja“ i knjiga nastala iz njegovih razgovora sa novinarom Milošem Jevtićem „Graditeljska tkanja Božidara Petrovića“.

Imao je više od dvadeset samostalnih izložbi svojih arhitektonskih ostvarenja. Autori postavke su arhitekta Tihomir Obradović, fotograf Stanko Kostić i Nebojša Savović Nes.

Izložbu će otvoriti arhitekta Tihomir Obradović, a Muzej rudničko-takovskog kraja se zahvaljuje sinu Božidara Petrovića, Rajku Petroviću, koji je za potrebe izložbene postavke ustupio lične predmete zavičajnog arhitekte.

Izložba će biti otvorena do 19. juna.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(6 glasova)
Go to top