Mosaic Image – refleksije mozaika i slike

Kulturni centar Gornji Milanovac organizuje u četvrtak 16. maja 2019. godine, Holu Velike sale, izložbu slika, crteža i mozaika Olivere Gavrić Pavić i Ivana Pavića i predavanje na temu: “Pregled istorije savremenog mozaika u Srbiji”.

Otvaranje izložbe je u 19 sati.

Olivera Gavrić Pavić je rođena u Beogradu 1964. godine. Diplomirala je, a potom i i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva. Uporedo je diplomirala i na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na odseku novinarstva. Izlagala je na četrdesetak samostalnih i više od 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Mozaikom se u kontinuitetu bavi od 1988. godine. Uradila je 16 mozaičkih kompozicija na sakralnim objektima. Organizovala je i osmislila više autorskih, grupnih izložbi mozaika. Posle prve ovakve izložbe sa još troje kolega osniva Umetničku grupu Ametist (2001-2014).
Bavi se pisanjem likovnih kritika i drugih tekstova iz oblasti likovne umetnosti. Objavila je preko 200 naslova u stučnim časopisima, dnevnoj i periodičnoj štampi. Godine 1999. postaje član AICA (International Association of Art Critics). Održala je brojna predavanja o mozaiku, od kojih jedan deo u inostranstvu.
Kao krunu svoje posvećenosti mozaiku objavila je knjigu “Mozaik u Srbiji 1950-2015” u izdanju ULUPUDS-a.

Ivan Pavić je rođen u Beogradu 1960. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku slikarstva. Specijalizaciju slikarstva je stekao 1989. na Ecole National Superrieure des Beaux Arts u Parizu. Izlagao na četrdesetak samostalnih kao i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top