Kosovka devojka u Muzeju rudničko-takovskog kraja

Kosovka devojka u Muzeju rudničko-takovskog kraja foto: Saša Savović

Remek-delo srpske umetnosti slika "Kosovka devojka" Uroša Predića ekskluzivno je izložena u Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja od 28. juna 2019. godine. 

Predavanje o važnosti ovog umetničkog dela održala je Isidora Savić, istoričar umetnosti, kustos Muzeja grada Beograda.

foto: Saša Savović

- Posebno smo istakli u petak, na Vidovdan 28. juna, da je velika čast za našu opštinu i našu ustanovu, što je na naš poziv baš ovakvo remek-delo, simbol srpskog stradanja i moralne pobede, dospeo u Muzej rudničko-takovskog kraja. Isidora Savić, kustos Muzeja grada Beograda, izašla nam je u susret i govorila je o slici Uroša predića, koja je već u petak izazvala zasluženu pažnju naših sugrađana. Koliko puta smo videli čuveni motiv Uroša Predića, i tamo gde treba a često i tamo gde ne treba. O tome je govorila Isidora Savić, kao i o tome, da ovo nije jedina predstava pod tim nazivom, i izdvojila je još dve, o kojima svi mi zaista malo znamo jer u našoj svesti nisu izazvale ono što izaziva slika Uroša Predića - kazali su u Muzeju rudničko-takovskog kraja.

Kustos Isidora Savić, govorila je o odnosu mita i epa, tj. koliko je narodna tradicija imala uticaja na stvaranje ove predstave, koliko su motivi Uroša Predića, ublaženi u odnosu na tradiciju, baš zato da bi bili prijemčivi gledaocu što i do danas traje.

- Mi smo ponosni, zato što se ovo delo po njenim rečima vrlo retko izlaže i u Beogradu, a Milanovčani imaju priliku da ga pogledaju do 27. jula u našoj galeriji. Zahvaljujemo se Muzeju grada Beograda na izuzetnoj saradnji. Muzej je otvoren radnim danom do 19.00 sati i vikendom od 11-16.00 - istakli su u Muzeju rudničko-takovskog kraja.

foto: Saša Savović

foto: Saša Savović

foto: Saša Savović

foto: Saša Savović

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)
Go to top