TAKOVSKE CVETI: Ilija Drašović prvi nosilac plakete "Dragoljub Draško Obrenović"

Ilija Drašović Ilija Drašović foto: S.B. gminfo.rs

Plaketa, u čast nedavno preminulog milanovačkog glumca Draška Obrenovića, na 1. Međunarodnom susretu varoških pozorišta pod nazivom TAKOVSKE CVETI, biće uručena Iliji Drašoviću, istaknutom milanovačkom slikaru.

PLAKETA je ustanovljena u znak sećanja na jednog od najistaknutijih članova MILANOVAČKOG POZORIŠTA, Dragoljuba Draška Obrenovića, koji je svojim radom i glumačkim kvalitetima skoro šest decenija bio uzor generacijama glumaca Milanovačkog pozorišta i kao takav, uz ostale glumce i pozorišne pregaoce, uobličavao ukus pozorišne publike u Gornjem Milanovcu, a i na drugim prostorima.

Plaketa se dodeljuje i kako bi služila kao primer i podstrek generacijama glumaca koje dolaze u Milanovačko pozorište i da bi ih stalno podsećala na temelje na kojima je zasnovan dramski amaterizam. 

 Branko Knežević: Ovo je najmanje kako možemo da se Iliji odužimo, foto: gminfo.rs

- Na komemoraciji Draška Obrenovića saopštili smo da ćemo najzaslužnijima za rad našeg pozorišta dodeljivati plaketu "Dragolju Draško Obrenović". Odlučili smo se da to bude za sveukupan rad u Milanovačkom pozorištu, a Skuština pozorišta je odlučila da ove godine to bude Ilija Drašović. Ovo je najmanje što možemo da učinomo za pokojnog Draška Obrenovića i njegov rad u pozorištu, jer sve što je radio radio je izuzetno pozitivno i dobro, i može da služi kao uzor generacijama. Dogovorili smo se do krenemo od onih najdugotrajnijih, a opet kao simbolika Draškovog rada, plaketu dodelimo baš njemu, Iliji Drašoviću, jer je kao i Draško dugotrajan. Ilija se bavio i glumom ali to nije jedini rad, jer se njegov rad uglavnom svodio na scenografski, koji je izuzetno važan za pozorišni čin. U Milanovačkom pozorištu Ilija je to radio ceo svoj radni vek. Mislim da je ovo najmanje kako možemo da se Iliji odužimo, a to je da bude prvi nosilac plakete "Dragoljub Draško Obrenović", upravo on, njegov sadrug i saborac od najmlađih dana - rekao je Branko Knežević,  reditelj i glumac Milanovačkog pozorišta.

Prema rečima Branka Kneževića PLAKETA se dodeljuje pojedincima, članovima Milanovačkog pozorišta za dugogodišnji plodonosan, kreativni rad u pozorištu, za domaćinski odnos prema radu i ostalim članovima pozorišta, kao i doprinos u čuvanju ugleda Milanovačkog pozorišta u javnosti.

Takođe, ova plaketa se dodeljuje ravnopravno za sve oblasti pozorišnog stvaralaštva. U pravilniku stoji da Predlog za dodelu PLAKETE pojedincima podnosi tročlana komisija koju izglasava Skupština Milanovačkog pozorišta koji usvaja Skupština na svojoj sednici.

PLAKETA "Dragoljub Draško Obrenović" biće dodeljujena Iliji Drašoviću na završnoj večeri MEĐUNARODNOG SUSRETA VAROŠKIH POZORIŠTA „TAKOVSKE CVETI“. 

ILIJA DRAŠOVIĆ - Biografija

Ilija Drašović rođen je u Lunjevici, pored Gornjeg Milanovca 28. novembra 1933. godine. Srednju umetničku školu završio je u Nišu 1955. godine. Višu pedagošku školu u Beograd 1967, a Fakultet likovnih umetnosti u Rijeci, u klasi prof. Diminića 1987.

Ilija Drašović član je Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajna Srbije i Udruženja umetnika Gornjeg Milanovca.

Vajar, slikar i crtač, živopisac i ikonopisac, ilustrator, scenograf, grafički i industrijski dizajner, restaurator, učesnik mnogobrojnih kolonija u zemlji i inostranstvu.

Radio je i kao prosvetni radnik, bio je zaposlenu u privredi (dizajn, marketing) i u kulturi (urednik, organizator)

Dobitnik je brojnih priznanja iz oblasti likovnih umetnosti.

Uz sve poslove koje je obavljao, Ilija je ceo svoj stvaralački vek proveo u Milanovačkom pozorištu, pa je njegov doprinos uspesima pozorišta kao scenografa, ali i glumca i organizatora, nemerljiv.

 

 

V.P. gminfo.rs

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(14 glasova)
Go to top