"Jednočinke" umesto "Silvije" na završnoj večeri TAKOVSKE CVETI

U čast pobednika Prvog međunarodnog susreta varoškuh pozorišta TAKOVSKE CVETI, u nedelju, 14. jula 2019. godine umesto predstave „Silvija“ koju potpisuje A.R. Garni, glumci Milanovačkog pozorišta u velikoj sali Kulturnog centra Gornji Milanovac izvešće predstavu „Jednočinke“ A.P. Čehova. Do zamene predstave, kako ističu u Pozorištu došlo zbog tehničkih problema, a i na zahtev publike.

 

„Jednočinke“ su jedna od najnagrađivanijih i najizvođenijih predstava teatra iz Gornjeg Milanovca, Krajem prošle godine predstava je „osvežena“ jednočinkom „Prosidba“ koja predstavlja jedan od „bisera“ u kruni čehovljevog stvaralaštva. U predstavi kojoj nastupaju: Branko Nedeljković, Tatjana Rašić i Krsman Nedeljković.

foto: Milanovačko pozorište

Jednočinke su prožete humorom i blagom ironijom. U njima su predstavljeni obični ljudi koje je društvena sredina izobličila i otuđila. Oblikovane su drugačijom tehnikom od načina pisanja ruskih realističkih pripovedača.

U jednočinkama nema junaka, nema velikih zbivanja, nema zamršene fabule. Čehov je u njih ugradio lirske digresije, muzičke elemente i narodski jezik, a Branko Knežević, reditelj predstave je na toj matrici, uz nesebičnu pomoć dramske umetnice Ljiljane Dragutinović postavio komad.

Uz glumački trio: Tatjana Rašić, Branko i Krsman Nedeljković u predstavi nastupaju i Mihailo Ristić, Danica Vućetić i Branko Knežević ("Medved"), Viktor Vujić i Predrag Lošić (“Tragičar od nevolje”).

Jednočinka "Labudova pesma", koja je do nedavno bila završna priča ove predstave, iduće pozorišne sezone, dopunjena "Sokratovom odbranom i smrću" biće celovečarnja predstava Milanovačkog pozorišta.

Početak predstave je u 20 sati.

foto: Milanovačko pozorište


*** „JEDNOČINKE“ A. P. Čehova: "Medved", "O štetnosti duvana", "Tragičar od nevolje" i "Labudova pesma" u režiji Branka Kneževića premijerno su izvedene krajem 2012. godine. Na scenama širom Srbije predstava je izvedena 82 puta.

Za ulogu Tolkačova u jednočinki „Tragičar u nevolji“ Predag Lošić je na susretima varoških pozorišta u Požarevcu 2014. godine proglašen za najboljeg glumca Festivala i nagrađen “Štapom i šeširom Milivoja Živanovića“, a Drašku Obrenoviću, za ulogu Njuhina, pripala je nagrada za slikovito kreiranje lika.

U Prokuplju, naredne godine, predstava je osvojila drugu nagradu - „Pogolem Histrion“. Predragu Lošiću je dodeljena nagrada publike i nagrada za najbolju epizodu „Dušan Hadži Manić“, a Biljani Knežević nagrada za najbolji kostim.

Tokom višegodišnjeg izvođenja predstave u jednočinkama su nastupali: Marija Todorović, Aleksandar Avramović, Draško Obrenović, Ivica Todorović i Viktor Savić (Predrag Gajanin i Milan Aćimović).

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top