Zavesa spuštena na festival TAKOVSKE CVETI - Najbolja predstava “Karolina Nojber”

Zavesa spuštena na festival TAKOVSKE CVETI - Najbolja predstava “Karolina Nojber” foto:gminfo.rs

Predstava “Karolina Nojber” reditelja Fuada Tabučića, u izvođenju pozorišta “Kastelum” iz Kostolca, proglašena je za najbolju na prvim Međunarodnim susretima varoških pozorišta „Takovske cveti“.  Inače, ova predstava proglašena je za najbolju i od strane publike.

Za najboljeg glumca proglešen je Valentin Oljača, a za glumicu Nataša Rokvić, koji su glumili u pobedničkoj predstavi. Najbolja mlada glumica je Tamara Despić iz pozorišta u Čajetini, koja je odigrala Persidu u predstavi “Zla žena”.

foto: gminfo.rs

Žiri u sastavu Ljiljana Dragutinović, Dragoslav Todorović i Rajko Rakićević, odlučio je da specijalna pohvala “Takovske cveti” pripadne Mireli Marjanović, takođe iz čajetinskog pozorišta.

Sve predstave ocenjivao je stručni žiri u sastavu Ljiljana Dragutinović, renomirana dramska umetnica, Dragoslav Šilja Todorović. (Uz rediteljski posao Todorović predaje „Lutkarstvo“ na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odsecima scenografija i scenski kostim), Rajko Rakićević, reditelj RTS-a. Režirao veliki broj televizijskih emisija, priloga, putopisa, dokumentarnih priča, kratkih filmova i direktnih prenosa. Kao stipendista Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu na scenu je, postavio više predstava koje su nagrađene.

foto: gminfo.rs

Povelja, u čast nedavno preminulog milanovačkog glumca Dragoljuba Obrenovića, uručena je istaknutom milanovačkom slikaru Iliji Drašoviću.

foto: gminfo.rs

POVELJA je ustanovljena u znak sećanja na jednog od najistaknutijih članova MILANOVAČKOG POZORIŠTA, Dragoljuba Draška Obrenovića, koji je svojim radom i glumačkim kvalitetima šest decenija bio uzor generacijama glumaca Milanovačkog pozorišta i kao takav, uz ostale glumce i pozorišne pregaoce, uobličavao ukus pozorišne publike. POVELJA se dodeljuje najzaslužnijima za sveukupan, kreativan rad u Pozorištu u svim oblastima umetničkog stvaralaštva.

Najbolja glumica Nataša Rokvić, zahvalila se domaćinima na dobroj organizaciji i poželela da ovaj festival u skladu sa imenom “cveta, raste i da traje večno”.

- Što se tiče moje lične nagrade delim je sa celim ansamblom, spremali smo tu spredstavu kao da igramo svi za jednog jedan za sve. Ogromnu zahvalniost dugujemo našem reditelju Fuadu Tabučiću, koji svoj posao sa glumcima amaterima obavlja na poseban način, edukativno sa mnogo strpljenja i ljubavi - rekla  je Rokvić.

Dragoslav Todorović, član žirija je rekao da su svi nagrađeni jednostavno "iskočili" i da žiri zbog toga lako dogovorio ko će biti nagrađen.

- Kao i na svakom festivalu, kod nekih se vidi trud, neki su jači, neki nisu na tom nivou. Velika je stvar da je napravljen ovaj festival. I to je najvažnije. Postoje razni festivali ali ovog profila nije bilo do sada u amaterskom svetu. Sjajan potez. Samo je bitno da oni koji su finansijeri i donatori, kao sada, da i dalje nastave da podržavaju. Sigurno će festival rasti i dalje. Amaterizam je jedan rasadnik budućih profesionalaca koji idu na Akademiju - rekao je Todorović.

Branko Knežević, glumac, reditelj i predsednik Umetničkog saveta Milanovačkog pozorišta kazao je da festival uspeo i da su očekivanja organizatora premašena.

- Heroj ovogodišnjeg festivala je publika Gornjeg Milanovca. Napravili su kompletno iznenađenje, prvo brojnošću i pored nepovoljnih vremenskih uslova, ali ono što je najlepše jeste razumavanje predstava koje su gledali - izjavio je Knežević.

Čast da otvori, ali i da zatvori prvi Međunarodni susret varoških pozorišta imala je mlada glumica Milanovačkog pozorišta Magdaleni Rašić. Nakon dodele nagrada domaćini su izveli predstavu “Jednočinke”, Antona Pavloviča Čehova u režiji Branka Kneževića.

foto: gminfo.rs

Sve nastupe pratio je Dragi IVIĆ, diplomirani producent i pozorišni kritičar. Koncepciju Prvog susreta varoških pozorišta TAKOVSKE CVETI, odabirom predstava postavio je Branko Knežević, selektor festivala. Poziv na TAKOVSKE CVETI, Knežević je uputio i Dramskom studiju „DASKE“ iz Laktaša (BiH). Zbog tragičnih okolnosti, ansambl iz Republike Srpske je bio sprečen da nastupi.

foto: gminfo.rs

U proteklih osam dana izvedeno je sedam predstava različitog žanra i pozorišnog izraza od kojih je pet bilo u tekmičarskom delu.

Predstavili su se:
– „TEATAR 13“ Kulturni centar „Drainac“, Blace,
– Amaterska pozorišna grupa Doma kulture, Čajetina,
– AP „RAŠA PLAOVIĆ”, Ub,
– AP „MIRKO TATALOVIĆ – ĆIRA“, Nova Pazova i
– Pozorište „CASTELLUM“, Kostolac

Milanovačko pozorište, uz podršku Kulturnog centra Gornji Milanovac organizator je manifestacije, a pokrovitelji su:
– Opština Gornji Milanovac
– Kompanija METALAC,
– Kompanija RUDNIK I FLOTACIJA – Rudnik
– Kompanija TETRA PAK i Apoteka „GRAL“

Svesrdnu pomoć u realizaciji Susreta pružili su:
– Kompanija TAKOVO
– Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac
– Cvećara „Mara“
– Preduzeće „Vizant“, Preduzeće „Grafoprint“ i „MiN VEZ“

 

V. Popović, gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(7 glasova)
Go to top