Utisci o Međunarodnom susretu varoških pozorišta TAKOVSKE CVETI 2019.

Utisci o Međunarodnom susretu varoških pozorišta TAKOVSKE CVETI 2019. Teatar 13 sa predstavom „Putujuće pozorište Šopalović“

Milanovačko pozorište je najzad organizovalo svoj prvi festival! Oni su i do sada od onog „amaterski“ imali samo to da iskreno vole teatar ali su u svemu ostalom oduvek bili vrhunski profesionalci. Svojim „Takovskim cvetima“ su to samo i potrvrdili.

Prvo i osnovno: odličan izbor članova žirija, kompetencija iznad svega. Svima nadaleko poznat osmeh Ljiljane Dragutinović i dva pozorišna reditelja, Draoslav Šilja Todorović i Rajko Rakićević, garantuju studiozno i nepristrasno odlučivanje za razliku od nekihfestivalskih žirija na jugu Srbije o kojima nećemo sad... Odličan i kreaivan izbor predstava, čiji nazivi i ansambli obećavaju uzbudljive noći u Gornjem Milanovcu. O sceni i uslovima u Kulturnom centru ne treba trošiti reči, takvim se mogu podičiti samo prestonički teatri!

Ovog šućmurastog i hirovitog 9. Jula, ugostili su našu pozorišnu trupu, Teatar 13 sa predstavom „Putujuće pozorište Šopalović“ u režiji Zorana Cvetkovića. Ni dugačak put ni sparan dan nisu omeli aktere da odigraju, još jedno, 9. Po redu, izvođenje na najvišem nivou. Uigrano i razigrano kao i do sada. Ali, nećemo o nama...

Ovo je, ustvari, tekst o velikom srcu Milanovčana! O njihovoj beskrajnoj ljubaznosti, nesvakidašnjoj predusretivosti, čarobnim osmesima, na svakom koraku. Oni sve rade iz ljubavi kao što se kaže na početku ovog pisanja. Dišu ljubav, govore ljubav, pokazuju ljubav. I pre svega, zbog toga će ovaj festival biti festival za pamćenje! Od samog dolaska do ispraćaja neprestano ste okruženi dragim licima koja čene sve da se osećate kao u svojoj kući i iše od toga. Zna se kako glumcima amaterskih pozorišta teško pada utovar-istovar rekvizita, kulisa i ostalih drangulija i nigde, ali baš nigde, domaćini ne učestvuju u tim radovima. Na naše veliko zaprepašćenje, Milanovčani, a pre svih kršni delija Nikola, barabar sa nama iznose i postavljaju dekor i scenu. Eto, to je jedan detalj, neko bi rekao sitnica, ali koja glumcima život znači. A šta reći, kako pohvaliti Danicu, sjajnu zvezdu sa istoka, koja nas ne ispušta iz vida, prosto leti od jednog do drugog gosta, neprestano, u skladu sa svojim imenom, blistajući. Takve ljude ne motiviše novac niti bilo kakva nagrad. Na njima se vidi da to rade čistog srca, njih inspiriše samo ljubav prema umetnosti koja nas je sve zajedno okupila. Branko i Predrag, samo mogu da uživaju u ekipi koju su okupili. Kod pominjanja imena, narvno, nezahvalno je što ne možete pomenuti sva, ali oni se, verujem, neće naljutiti. I na kraju treba pohvaliti takvu obrazovanu i posvećenu publiku koja diše sa predstavom, oseća ključne momente, učestvuje, bilo uzdasima, smehom ili aplauzom. Nigde do sada nismo osetili tako topao i prijateeljski prijem publike koji je nekad presudan za uspeh predstave.

Dragi Milanovčani, neka vam je dugovečan i berićetan festival koji započinjete u zemlji u kojoj je kultura bila na izdisaju ali zahvaljujući takvim poslenicima nema razloga za preteranu brigu. Nadamo se da ste postavili standard koji će i drugi slediti. Još jednom beskrajno hvala! Od srca srcu. Na mnogaja ljeta!

Danijel Jovanović

 

 

Pozorišna grupa Doma kulture, Čajetina, predstava ,,Zla žena’’

Dragi naši prijatelji, pobornici i negovatelji kulturnih vrednosti, osećemo potrebu da vam izrazimo zahvalnost na srdačnom prijemu u vašem gradu i divnom hramu kulture.

Pozdravljaju vas amateri Doma kulture iz male varoši Čajetine a sa nadom da će se polako vratiti zlatno doba amaterizma. Bilo nam je zadovoljstvo gostovati kod vas. Hvala na svemu!

Srdačan pozdrav,
„Sportski centar Čajetina“ , Amaterska grupa Doma kulture

 

Amatersko pozorište ,,Raša Plaović’’, Ub, predstava "Hamlet u selu Mrduši Donjoj’’

Kad uđete u prostorije Milanovačkog pozorišta, na Malu scenu, prvi doživljaj je onaj prepoznatljiv, jak miris pravog amterskog pozorišta koji prepoznaju smao oni koji ga godinama nose sa sobom. Drugo, odmah sa desne strane, u vtrini, stoje rplike tri Milovojeva šešira i četiri štapa i onda kapirate da ste došli u jedno ozbiljno pozorište o čijim uspesima, na žalost, ne znate mnogo. A onda vam prilaze nasmejani, srdačni domaćini, široko raširenih ruku, otvorenog srca, i stavljaju vam do znanja da ste baš vi oni koje danima čekaju da im dođete.

Moram priznati da sam po pozivu našem pozorištu da gostuje na prvom Međunarodnom susretu varoških pozorišta „Takovske cveti“, pomislio da je jako hrabro i, maltene, suludo, početkom jula, kad mu vreme nije, organizovati jedan festival ovog tipa.

Kako je vreme od našeg dolaska u Gornji Milanovac prolazilo, shvatam da oni, glumci Milanovačkog pozorišta, sa onakvom organizacijom mogu da organizuju šta hoće i kad hoće. Veliki broj mladih glumaca iz pomoć onih starijih, fenomenalno funkcionišu, tačno se zna ko šta i gde radi i sve vreme su vam na raspolaganju.

Sala Doma kulture – fenomenalna. Uslovi kakve malo koje amtersko pozorište ima.

Vidi se da su se domaćini potrudili da u ovim toplim danima animiraju i u salu dovedu veliki broj publike, št nije nimalo lako. A publika prava, školovana što bi se reklo, što i nije čudo s obzirom na to kakvo amatersko pozorište ima u svom gradu.

Još jedno veliko HVALA Milanovačkom pozorištu što nam je učinilo čast da budemo učesnici prvog Međunarrodnog susreta varoških pozorišta „#Takovske cveti“ 2019. Godine. Siguran sam da će ovaj festival dugo, dugo trajati, jer sa ovakvim zaljubljenicima u pozorište kakbve milanovčani imaju to i neće biti teško. Živeli dragi prijatelji i uskoro se vidimo na Ubu!

Pozorište „Raša Plaović“, Ub , Aleksandar Tadić

 

POZORIŠTE ,,Castellum’’, Kostolac, predstava ,,Karolina Nojber’’

Poštovani prijatelji i kolege iz Milanovačkog pozorišta,

Želim još jednom u ime celog našeg ansambla da vam se zahvalim na gostoprimstvu i predivnom iskustvu i da podelim naše utiske sa vama. Ostavili ste na ceo ansambl fantastičan utisak, od trenutka kad smo ušli u vaš grad, gde nas je lepa Danica dočekala sa širokim osmehom, pa preko predusretljivih ljudi iz tehnike, ljubazne gospođe koja je stalno proveravala treba li nam još nešto, publike koja je bez daha pratila našu igru i nagradila nas aplauzom kojji je mne lično skoro na suze naterao, preko druženja u vašem lepom ambijentu male scene sa velikom dušom, pa sve do sinoćne dodele nagrada.

Kao što sam to prilikom i rekla, vi ste toliko divni domaćini, topli ljudi, gostorimljivi i neposredni, a u isto vreme izuzetno profesionalni io odlično organizovani, kao da vam je ovo stoprvi, a ne prvi festival.

Imate prave ljude, imate izuzetan prostor i tehničke uslove i, što je najvažnije, imate veliku ljubav prema pozorištu, koja je u stvari vezivno tkivo cele ove priče i koja se oseća u vazduhu čim se kod vas kroči. Ona je udahnula u svaki eksponat u holu vašeg pozorišta, u svaku kafu koju poslužite gostima i svaki trenutak vaše igre i vašeg aplauza igri gostiju.

Ukratko, imate sve uslove da kao pozorište i kao organizatori festivala cvetate i rastete u skladu sa divnim imenom koje ste festivalu dali, i mi vam to želimo.
Obogatili ste nas za jedno divno iskustvo i zanove kolege i prijatelje. Još jednom, veliko HVALA!

Nataša Rokvić, pozorište „Castellum“, Kostolac

 

Amatersko pozorište "Mirko Tatalović - Ćira", iz Nove Pazove, predstava "Sve o ženama"

Poštovani gospodine Lošiću!

U ime članova našeg pozorišta zahvaljujemo se vašim članovima pozorišta kao i Vama na ugodnom boravku i srdačnom dočeku u vašem gradu.Našim gostovanjem nadam se da je počela plodana saradnja između naših udruženja.
Još jednom veliko hvala na gostoprimstvu.

Veliki pozdrav, Spasoje Milić, pozorište „Mirko Tatalović Ćira“, Nova Pazova

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(5 glasova)
Go to top