Kratka forma 2019 i Dani Mije Aleksića

Kratka forma 2019 i Dani Mije Aleksića foto:gminfo.rs

Međunarodni festival kratkog filma "Kratka forma" jedan od značajnih svetskih festivala u oblasti kratkometražne filmske umetnosti od 25. septembra do 4. oktobra 2019. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, po peti put biće realizovan u Gornjem Milanovcu, saopšteno je danas na konferenciji za medije upriličenoj u holu ispred velike sale Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu.

foto: kcgm

U istom periodu biće realizovani i Dani Mije Aleksića, manifestacija posvećena velikanu srpskog glumišta legendarnom Milosavu Miji Aleksiću. Ovogodišnji dobitnik nagrade „Mija Aleksić – Biti glumac“ je Nebojša Dugalić, srpski glumac, reditelj i profesor glume

- Afirmicija filmskog stvaralaštva, širenje filmske kulture, edukacija mladih, potsticanje raznolikosti filmskog izraza, interkulturnog dijaloga i interakcije između, autora, publike i učesnika projekta, širenje aktivne mreže festivala, kao i razvoj kulturnog turizma, ciljevi su koje zastupa festival "Kratka forma" - rekli su konferenciji Boban Stefanović, urednik filmskog programa i Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra i naglasili da Festival promoviše umetničke vrednosti savremenog srpskog i međunarodnog filmskog stvaralaštva u oblasti kratkog filma, kao i nasleđe nacionalne i svetske kulturne baštine na području kratkometražne filmske umetnosti.

Za 5. Međunarodni festival kratkog filma "Kratka forma" prijavljeno je 3.730 filmova koje potpisuju autori iz 132 zemanje. Selekcione komisije (Mini, mikro i kratki film : Emilija Filipović, Žikica Jovanović i Boban Stefanović ; Filmsko stvaralaštvo dece i omladine Emilija Filipović, Nebojša Gojković i Boban Stefanović) za Festival su odabrale 95 filmova (34 zemlje) koji će biti prikazani u četiri takmičarske kategorije: mikro film (do minuta), mini film (1 -3 minuta), kratki film (3 – 15 minuta) i filmsko stvaralaštvo dece i omladine. Prihvaćeni su samo filmovi, nastali u poslednje dve godine, ocenjeni kao dela visokog umetničkog i profesionalnog dometa, rekla je Emilija Filipović, predstavnik Selekcionih komisija.

Festival je takmičarskog karaktera, a nagrade KRATKE FORME su:

GRAN PRI za najbolji film u kategorijama mini, mikro i kratkog filma, nagrada za najbolji film u kategoriji mikro filma, nagrada za najbolji film u kategoriji mini filma, nagrada za najbolji film u kategoriji kratkog filma, nagradu za najbolji animirani film, evropski film i srpski film.

Gran pri se dodeljuje i u kategoriji Filmsko stvaralaštvo dece i omladine, kao i nagrada za najbolji dečji, odnosno omladinski film

Za prestižnu međunarodnu nagradu Omladinske filmske mreže za najbolji film (Youth Cinema Network Award) Organizator kandiduje sledeće nagrađene filmove: Gran pri festivalskog stvaralaštva dece i omladine, Najbolji film dečjeg filmskog stvaralaštva i Najbolji film omladinskog filmskog stvaralašta.

Odluke o nagradama u takmičarskim kategorijama donose članovi žirija na javnom žiriranju. Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za novinare imena članova međunarodnog žirija za sve kategorije biće saopštena do 1. septembra 2019. godine.

Na Danima Mije Aleksića, manifestaciji koja će biti realizovana u istom periodu kad i KRATKA FORMA, po drugi put biće dodeljena nagrada „Mija Aleksić – Biti glumac“. Odlukom Upravnog odbora Kulturnog centra, a na predlog prošlogodišnjeg laureata Nenada Jezdića, glumca, dobitnik nagrade“Mija Aleksić-Biti glumac" za 2019. godinu je Nebojša Dugalić, srpski glumac, reditelj i profesor glume.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)
Go to top