Nebojša Dugalić dobitnik nagrade “Mija Aleksić – Biti glumac“

Nebojša Dugalić dobitnik nagrade “Mija Aleksić – Biti glumac“ foto: Facebook Nebojša Dugalić

Odlukom Upravnog odbora Kulturnog centra, a na predlog prošlogodišnjeg laureata, glumca Nenada Jezdića, dobitnik nagrade “Mija Aleksić – Biti glumac“ za 2019. godinu je Nebojša Dugalić, srpski glumac, reditelj i profesor glume.

Pitali smo ovogodišnjeg dobitnika kako komentariše to što je njegov kolega Nenad Jezdić, Mijino ime, ove godine na neki način, preneo i na njega.

- U vezi sa ovom nagradom posebno mi je drago to što nju na neki način dodeljuje prethodni dobitnik. Prošlogodišnji laureat je moj dobri i dragi kolega Nenad Jezdić, koga veoma volim kao glumca. Mislim da je zaista zaslužio da prvi ponese tu nagradu i da ponese Mijino ime, i da je nekako pravi Mijin naslednik. Zato mi je veoma drago da je on to Mijino ime preneo sad i na mene - rekao je Dugalić i dodao:

 

Nenad Jezdić 2018. poneo nagradu "Mija Aleksić - biti glumac", foto: gminfo.rs, arhiva

- Nagrada “Mija Aleksić – Biti glumac“ ima kod mene neko posebno mesto. Kada je Mija umro, te 95. godine, ja sam bio određen kao mlad glumac od strane Narodnog pozorišta da na njegovoj sahrani nosim krst. Bio sam jako počastvovan time da u poslednjem ispraćanju Mije budem neko ko će pripomoći njegovoj duši, kroz taj krst, da hod ka večnosti mu bude lakši. Miju sam, zaista, obožavao kao glumca i mislim da sem što je ostavio trag u našoj kulturi, već mislim da je njegov domet u rangu najvećih svetskih glumačkih ostvarenja. Posebno neke uloge koje su potpuno neuporedive, jer je imao neku suptilnu finoću, znao je da igra i komični i dramski repertoar. Imao je taj glumački nerv, tu neku živost, brzinu i lakoću - rekao je Dugalić.

Dani Mije Aleksića, manifestacija posvećena velikanu srpskog glumišta biće održana od 25. septembra do 4. oktobra 2019. godine koja će biti realizovana u istom periodu kad i KRATKA FORMA, međunarodni festival kratkog filma, jedan od značajnih svetskih festivala u oblasti kratkometražne filmske umetnosti.

 

V. Popović, gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Go to top