Izložba fotografija Duh Afrike

Izložba fotografija Duh Afrike foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

Povodom 30 godina postojanja štamparije Grafoprint, u utorak 3. septembra u 19 sati, u galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja, biće otvorena izložba DUH AFRIKE, u saradnji Grafoprinta, Muzeja afričke umetnosti i Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Autor izložbe je fotograf Mario Leone Bralić rođen u Zemunu 1955.godine. Preko četrdeset godina se bavi umetničkom fotografijom promovišući je kroz izložbe i lična izdanja knjiga fotografija. Predsednik je Udruženja primenjenih umetnika - Sekcije umetničke fotografije i dobitnik nagrade ULUPUDS-a za životno delo i doprinos profesiji. 

U profesionalnom životu bavi se umetničkom fotografijom, filmom , digitalnim medijima, marketingom i PR-om, istraživanjima i etnologijom. U svojim četrdesetim, postaje pomorski kapetan i od tada luta svetom, u potrazi za avanturama i sebi sličnima kroz kreativni rad u etno istraživačkim ekspedicijama i putopisima.

Svoj životni put definiše kroz svoje tri velike ljubavi: ljubav prema fine art fotografiji i filmu, prema prostranstvima koje beleži putujući i ploveći kao kapetan i nautičar, ljubav prema ljudima u kojima pronalazi lepotu različitosti.  

Kako autor kaže, ovom izložbom će pokušati da dočara čistu dušu istočnoafričke obale.

Ovi ljudi kolevke čovečanstva žive promišljeno i sa merom dostojnog čoveka. Nikad ne zaboravljajući da smo deo nečega od njih i nas samih daleko višim i većim. Život u skladu sa sobom, među sobom i sa svim oko sebe za njih predstavlja samo razumevanje i poštovanje i što će oni ostaviti da bi se život mogao nastaviti.  Ova praiskonska ljudskost me je zadivila. Mami me da u ovoj sredini, gde smo mnoge lekcije čovečnosti i opstanka ili zaboravili, obnavljam. Tražeći one retke i izuzetne koje su u svom duhu sačuvali tu praiskonsku iskru. Prepoznao sam i Tomislava Karadžića, čoveka srca koje deli svima oko sebe i meni. Sve što stiče na svom životnom putu od mudrosti, lepote, umetnosti ljudkošću uzdiže i poklanja. Ovim fotografijama lepote i skromnosti egzotičnih i malo istraženih predela Afrike, želeo sam da mu se poklonim i zahvalim na njegovoj ljudskosti a on je rešio da ih podeli sa vama i svojim gradom. Nagrađuju ći me, upoznavanjem sa još barem dve osobe koje krasi ljudskost i na čemu sam mu beskrajno zahvalan pošto nismo više sami - istakao je umetnik.

 

Izložba će trajati do 11. septembra.

 

 

gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top