Milanovački bioskop rame uz rame sa evropskim

Milanovački bioskop rame uz rame sa evropskim foto:gminfo.rs

ARSIĆ: Prevazišli smo evropski standard

Odlukom Upravnog odbora Filmskog centra Srbije po KONKURSU ZA PREDDIGITALIZACIJU I DIGITALIZACIJU BIOSKOPA za 2019. godinu Kulturnom centru dodeljeno je 2.000.000 dinara.

U obrazloženju se navodi da je predloženi iznos od 2.000.000 dinara dodeljuje za traženo projekciono platno uz konstataciju da se radi o instituciji koja na najbolji način realizuje fazno proces digitalizacije i ostvaruje veliku bioskopsku gledanost.

foto: gminfo.rs, arhiva

- Kulturni centar je, u obrazloženju, predstavljen kao jedan od dobrih primera kako se fazno radila digitalizacija jedne ustanove, tako da smo za novo projekciono platno dobili dva miliona dinara. Mogu da kažem da takvog platna nema u Srbiji, možda ima u Nemačkoj, Francuskoj… Sa urednikom filmskog programa Bobanom Stefanovićem mi smo proveravali i za sada takvo platno nema nigde u Srbiji. Moram da pomenem da je sve ovo zahvaljujući velikoj poseti našem bioskopu i da nas je na ovaj način Filmski centar Srbije nagradio - rekao je za naš portal Dragan Arsić, direktor KC G. Milanovac.

Dragan Arsić, direktor KC G. Milanovac, foto: gminfo.rs

Arsić ističe da Kulturni centar je u prethodnih pet godina dobio za digitalizaciju, putem projekata, 11 miliona dinara.

- Dok je trajala rekonstrukcija dobili smo mobilni bioskop i za to vreme su projekcije bile u gimnaziji, tako da filmski program nije trpeo. Imali smo i otvoreni bioskop na trgu, a zatim smo dobili 3D projektor od četiri miliona dinara. Prošle godine dobili smo milion i osamsto hiljada za digitalne ekrane koji se nalaze u holu i sada dva miliona dinara za novo platno. Trudimo se da zadovoljimo sve tehničke uslove kako bi naša publika uživala u brojnim kulturnim dešavanjima. Napomenuo bih da smo do sada realizovali oko 500 dešavanja, a imamo još nešto više od tri meseca do kraja godine. Ako se jedan Novi Sad hvali sa 300, Bajina Bašta sa 120, a pojedine ustanove iz Beograda sa 150, onda na osnovu toga se može videti dokle smo mi stigli kao ustanova iz kulture. Zahvaljujemo se na podršci lokalnoj samoupravi, ministarstvu kulture, kolegama iz KC koji pišu projekte kao i privredi Gornjeg Milanovca - kazao je Arsić.

foto: gminfo.rs, arhiva

Prema njegovim rečima Kulturni centar je konkurisao na osnovu rezultata iz prethodne godine, a to je nešto više od 24.00 posetilaca tokom 2018.

- Dvadeset četiri hiljade je nešto više od evropskog proseka, jer kada se kaže "prosek" gleda se na broj stanovništva u gradu. Prema broju stanovnika evropski standard je 0,6, a mi otpilike poklapamo, imamo 1:1, znači da svaki građanin Gornjeg Milanovca prošle godine je, po statistici, posetio bioskop. Tako da smo mi taj evropski standar prevazišli - kazao je direktor KC Gornji Milanovac.

foto: Bioskop KC

Bioskop Kulturnog centra na svom repertoaru ima filmove paralelno sa svetskim i domaćim filmskim premijerama.

- Trudimo sa da publici nekad ponudimo i pretpremijere, a to je zato što imamo atraktivan prostor pa nam distributeri izlaze u susret. Ono što će pratiti „Dane Mije Aleksića“ i festival "Kratke forme"  je i promocija distributera, pa tako da ćemo zahvaljujući Filmskom centru Srbije okupiti sve distributere i održati godišnju konvenciju u Gornjem Milanovcu - zaključio je Arsić.

 

 

V. Popović, gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Go to top