Završena jubilarna kolonija radnika umetnika Srba i Crnogoraca - trideseta

Završena jubilarna kolonija radnika umetnika Srba i Crnogoraca - trideseta NERASKIDIVO! Deo učesnika jubilarne kolonije „Morski pejzaži“

ŽIVEĆE BRATSTVO NARODNO I UMETNIČKO!

JUBILARNA 30. po redu kolonija „Morski pejzaži“, koju u Sutomoru, na crnogorskoj obali Jadrana i u drugim tamošnjim mestima, tradicionalno organizuje Udruženje radnika umetnika Srbije i Crne Gore, je okončana. Sa jasnom porukom:

- Organizovaćemo ovakve smotre još decenijama. Srbi i Crnogorci su isti narod, bez obzira na veštačku političku razdvojenost. Živeće naše bratstvo, narodno i umetničko, neće ga niko raskinuti! Ni međunarodna ni domaća politika! – kategorički najavljuju desetine ovih umetnika, učesnika jubilarne i svih prethodnih kolonija.

 DRAGOCENOST Mermerni sarkofag za relikvije, rad Ranka Pavićevića, foto: M. Bošnjak

U udruženje, čije sedište je u Gornjem Milanovcu, godinama se učlanjuje sve više umetnika iz Crne Gore. Proslava jubileja, nazvana Umetničko-bratski zbor, zvanično je održana u galeriji slikara i kipara Ranka Pavićevića u Podgorici. Pavićević, po struci mašinski inženjer, dugo je bio tehnički direktor Kombinata „Aluminijum“ kod Podgorice, a član pomenutog udruženja je, kao većina članova umetnika Crnogoraca, od njegovog osnivanja.

 

- Osim u Podgorici i Sutomoru, deo kolonije održan je u Miljevcima, starinskom mornarskom selu pod planinom Sozina, kao i na toj planini, uz crkvu u kojoj se mole i pravoslavci i katolici. Onda u znamenitom selu Brce i tako redom. I sada, u udruženje su se učlanjivali umetnici iz Crne Gore – objašnjava Radojko Solujić, predsednik udruženja. 

 

*** POZIV SPC

SRPSKA pravoslavna crkva u Crnoj Gori pozvala je ovo udruženje u obilazak mnogih svojih tamošnjih svetinja, iduće godine, kad u njima budu dovršeni ikonopisi, mozaici... Počev od hrama u Baru, gde ikinopisanje još traje, nadalje.

M. BOŠNjAK

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Go to top