Print this page

Milanovačko pozorište i nakon 4. nagrade u podrumu uči replike i igra predstave

Milanovačko pozorište i nakon 4. nagrade u podrumu uči replike i igra predstave foto:gminfo.rs

Najprestižnije pozorišne i glumačke nagrade sa trećeg Međunarodnog pozorišnog festivala “Beskraj 10 kvadrata” održanog u Prokuplju, po drugi put su se našle u Gornjem Milanovcu.

Predstava „Doktor Šuster“ Milanovačkog pozorišta koju je na scenu postavio reditelj Branko Knežević, osvojila je nagradu „Najgolem Histrion“ za najbolju predstavu, kao i nagradu "žirija u senci", odnosno publike.

Za glumca festivala proglašen je Draško Obrenović koji u predstavi „Doktor Šuster“ igra glavnu ulogu, dok je nagrada za epizodnu ulogu „Dušan Hadžimanić“ pripala Predragu Lošiću.

Milanovčanima je pripala i nagrada za najbolju kostimografiju koja je treći put za redom dodeljena je Biljani Knežević.

Ove nagrade su dopunile već izuzetno bogatu kolekciju priznanja koju poseduje Milanovačko pozorište. Međutim, naše pozorište živi i stvara na „Maloj sceni“ koja se nalazi u neadekvatnim podrumskim prostorijama Doma kulture koje su nekada služile kao magacin, ali i kotlarnica za centralno grejanje.

- Naš cilj je da "uspavanu" publiku vratimo u pozorište. Zahtevaćemo zvanično da nam se obezbedi odgovarajući prostor u kome pozorište jedino može da radi. Sve dosadašnje nagrade, kao i najupečatljiviji kostimi, rekviziti i slično, biće objedinjeni u neobičnoj izložbenoj postavci kada bude napravljeno pozorište kakvo Milanovac zaslužuje – rekao je reditelj predstave „Doktor Šuster“ Branko Knežević i istakao da nikada ne režira predstave koje se igraju jednu sezonu.

 

foto:Milanovačko pozorište

- Predstave koje se igraju tokom jedne sezone gube "život", jer ih publika zaboravlja. Zato smo, glumačka trupa i ja, posvećeni predstavama koje se igraju stalno. Sve četiri naše predstave koje su na prestižnim festivalima ovenčane glavnim nagradama: "Dr Šuster", "Tartif", "Tvrdica" i "Jednočinke", ostaće na stalnom repertoaru Milanovačkog pozorišta.

Prvonagrađeni glumac Draško Obrenović tvrdi da svaki grad može, što se tiče pozorišne kulture, da zavidi Prokuplju.

- Iako relativno mlada prokupačka publika je izuzetno dobro pozorišno i kulturološki vaspitana, iskreno posvećena "daskama što život znače". Žiri publike, odnosno "žiri iz senke", broji pet članova, a odabrani su tako da nijedan od njih uopšte ne zna ko su ostali - rekao je Draško Obrenović.

 

foto:Milanovačko pozorište

Milanovačko pozorište zaslužuje mnogo više nego što ima. U podrumu uče replike i igraju predstave okruženi sa 40 stolica za publiku. I, pored toga, u naš grad sa svakog festivala na kome učestvuju donesu nagradu. Utoliko su njihovi uspesi još veličanstveniji i fascinantniji.

Bilo bi, zaista, lepo kada bi glumci Milanovačkog pozorišta mogli da uživaju stvarajući i igrajući predstave na sceni kakva im dolikuje i kakvu zaslužuju.

U amaterskoj kulturi Gornjeg Milanovca događaj je Milanovačko pozorište. Tako se zove grupa entuzijasta, starih i mladih, zaljubljenika u “daske koje život znače”, odavno sabijenih u podrum nekadašnjeg doma Vojske Srbije, sada Doma kulture, a koji od pre par dana imaju i svoj sajt pa tako sve informacije možete potražiti na www.milanovackopozoriste.rs

 

gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)