Rudničani među najboljima u Levaču, kraj manastira Kalenić

Sa izbora za najlepšu mušku nošnju Sa izbora za najlepšu mušku nošnju foto:A. Miletić

Izvorna pevačka grupa KUD „Vidovdan“ sa Rudnika branila je čast naše opštine na 48. smotri „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, koja je minulog vikenda održana kraj manastira Kalenić kraj Rekavca.

Ni temperatura od preko 40 stepeni nije omela učesnike ove manifestacije da se sastanu, provesele, zapevaju, mere brkove i pletenice, zaigraju... Učešće je uzelo 14 pevačkih grupa, kao i četiri u revijalnom delu.

 

KUD Vidovdan sa Rudnika u Levaču, foto:A. Miletić


Najveći brk imao je Zoran Lazarević iz Niša (1, 60 cm), najdužu pletenicu do 6 godina Katarina Petrović iz Jasike kod Kruševca ( 89 cm), najdužu pletenicu do 16 godina Stošić Kristina (130 cm), a najdužu pletenicu preko 15 godina Milena Đukić iz Jagodine (140 cm).

Najlepša devojka manifestacije je Mirjana Pavlović iz KUD „Rasina“ iz Velikih Kupaca kod Kruševca. Najlepšu žensku nošnju nosila je Jelena Pavlović iz Novog Pazara, a najlepšu mušku nošnju Saša Nikolić iz Despotovca.

 

Najlepša devojka u Levaču - Mirjana Pavlović iz Veliki Kupaca kraj Kruševca

 

Sa izbora za najlepšu žensku nošnju, foto:A. Miletić


Žiri, predvođen Svetlanom Azanjac, poznatim etnomuzikologom, naknadno će odrediti koje pevačke grupe će imati direktan plasman na Oplenačku berbu. Izvorni pevači sa Rudnika se nisu obrukali, sa svoje dve pesme ostavili su odličan utisak, pa se i nadaju plasmanu u Topolu. Sutra nastupaju na Pantelijevdanu u Takovu.

 

R. Karaulić

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Go to top