Zbog dvorca vašar sele u portu crkve Brvnare

Zbog dvorca vašar sele u portu crkve Brvnare foto:R. Karaulić

 U Takovu, na platou ispred Takovskog grma, mestu gde je 1815. godine knez Miloš Obrenović podigao Drugi srpski ustanak, tradicionalno, na Pantelijevdan, 9. avgusta sinoć je po trinaesti put održana smotra narodnog stvaralaštva "Veče pod grmom".

 

 

Sveti Pantelejmon u Takovu

 

Veče pod grmom

Po rečima direktora Kulturnog centra Dragana Arsića manifestacija iz godine u godinu sve više raste i uz budući dvorac u Takovu prerašće u jednu veću kulturno-turističku manifestaciju, ne samo ovog dela Srbije, već i šire,  a sve sa ciljem da se sačuva tradicija.

- Sa nama su večeras KUD Šumadija i Brđani, pevačka grupa Vidovdan i Crnućanka i cilj nam je da svake godine sve više rastemo. Trudićemo se, zbog samog kompleksa dvorca Obrenovića, koji će biti sagrađen ovde, da napravimo jednu veću manifestaciju koja će biti šira. U svakom slučaju Takovo i Gornji Milanovac, zbog svoje istorijske i kulturne baštine zaslužuju da budu jedan od epicentara tradicionalne srpske muzike – rekao je Arsić.

 

 

Predsednik MZ Takovon Nebojša Smiljanić ističe da ove godine, na Pantelijevdan u Takovu, bilo nešto više posetilaca nego prethodinih godina.

- Ove godine mnogo naroda, mnogo šatri i posetilaca. Sama cena dolaska u Takovo je primamljiva. Mi nismo gledali da teramo posetioce već da ih privučemo jer nama je u interesu da manifestacija vašara u Takovu ostane i da traje. Smatram da u narednom periodu bi trebalo da obogatimo ovaj program a samim tim će biti i veća posećenost - rekao je Smiljanić i dodao:

 

foto:gminfo.rs

- U poslednje vreme Takovo je postalo epicentar priče o ponovnoj revitalizaciji porodice Obrenović tj izgradnji dvorca dinastije Obrenović. I zato bih iskorisito priliku da se zahvalim predsedniku na ideji izgradnje replike dvorca Obrenovića. Smatram da je to pravi potez jer to je bitno kako za Takovo tako i za našu opštinu - zaključio je predsednik MZ Takovo Nebojša Smiljanić.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević ovom prilikom novinarima je kazao da je dvorac u fazi projektovanja.

- Radimo na tome da u sledećoj godini u budžetu Repubilke Srbije odvojimo značajna sredstva koja su potrebna za prvu fazu gradnje, i nadam se da ćemo do kraja septembra definisati sa Vladom Srbije, a prvenstveno sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je i najavio gradnju dvorca i dvorskog kompleksa u Takovu. Opštinska uprava i opština Gornji Milanovac planiraju da do kraja godine, parcele koje se nalaze u privatnom vlasništvu pribave u vlasništvo opštine. Mi smo novac za to opredelili, i nadamo se da će na nekoj od narednih Skupština biti doneta i takva Skupštinska odluka, a potom i  tim koji  je formiran, na čelu sa Opštinskim javnim pravobraniocem izvrši kupovinu tog zemljišta – rekao je Kovačević.

 

PREMEŠTANJE VAŠARA U PORTU CRKVE BRVNARE

On je istakao da će se tradicija  vašara u Takovu, koji se svake godine održava 9. avgusta,  nastaviti, možda ne na ovom mestu ali će nadležni svakako naći adekvatno mesto.

 

foto.gminfo.rs

- Danas sam razgovarao i sa predsednikom MZ Takovo i postoji mogućnost premeštanja vašara u crkvenu portu, kod male crkve gde je u suštini i podignut ustanak, gde ima oko 5 hektara zemlje, što opštinske što crkvene, i gledaćemo da to bude neki prostor gde će se manifesatcija vašara održavati. Za prvo vreme možda samo pomerimo u ovaj, drugi levi deo od ulaska u kompleks, kada se na desnoj strani bude gradio dvorski kompleks  ali sigurno, za trajno neko rešenje,moraćemo da nadjemo neki novi prostor. Mislim da je to, ipak, prostor oko Crkve Brvnare - rekao je Dejan Kovačević.

 

Vašar u Takovu, foto:gminfo.rs

 

 

OD NAREDNE GODINE DANI MIJE ALEKSIĆA

Predsednik opštine je istakao da Milanovcu nedostaje jedna manifestacija po kojoj bi naša opština bila prepoznatljiva pa samim tim postoji i predlog da od naredne godine zaživi manifestacija DANI MIJE ALEKSIĆA

- Opština Gornji Milanovac je gledala, da sa novcem koji raspolaže najviše što može odvoji je za ovakve manifestacije jer kultura je na prvom mestu u našoj opštini, a kao takva i prepoznata u budžetu za 2017. godinu. Puštanjem u rad novog Kulturnog centra u opštini Gornji Milanovac izdaci su se povećali. Zato gledamo da u narednom periodu smanjimo neka održavanja u novoizgrađenoj zgradi, koja su svakodnevna, i koja mesečno dosta koštaju, tako da ćemo prelaziti na nove i alternativne načine same energetske efikasnosti. Pokušaćemo da na taj način smanjimo neke fiksne izdatke a sa druge strane da pojačamo, kada se radi o kvalitetu manifestacija i njihovom održavanju. Kultuni centar ima kapacitet da izdrži sve manifestaciije, koje su na teritoriji naše opštine, i to za sada rade veoma kvalitetno. Ono što nedostaje Gornjem Milanovcu je jedna manifestacija  koja će biti prepoznatljiva. Mi smo u razgovoru sa Kulturnim centrom došli na jednu ideju da organizujemo Dane Mije Aleksića u nekoj sasvim drugačijoj formi, i nadam se ćemo, možda, već iduće godine uspeti da realizujemo – zaključio je predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Go to top