TVRDICA večeras u Domu kulture na Rudniku

Predstava "Tvrdica" Predstava "Tvrdica" foto: Aleksandar Krsmanović

"Tvrdica" - delo Žana Batista Poklena Molijera koju je na scenu postavio Branko Knežević uz nesebičnu pomoć priznate srpske dramske umertnice Ljiljane Dragutinović večeras od 20 sati, biće izvedena na sceni Doma kulture na Rudniku.

Molijerova "Tvrdica", po oceni književnih kritičara, je delo koje se ubraja među najveće klasike svetske književnosti.

Radnja priče je jedinstvena, sažeta i vrlo jasna, pa ne čudi što je "Tvrdica", iako napisana 1668. godine aktuelna i u današnje vreme. Centralna ličnost ove komedije karaktera je stari Harpagon. Svi ostali likovi su tu da bi istakli gramzivost i tvrdičluk glavnog junaka. Na originalan način, kroz različite komične situacije Molijer ispoljava i nedostatke svih ostalih aktera komedije, nastojeći da istakne da niko nije savršen.

Na toj matrici zasniva se i režija Branka Kneževića. "Tvrdica" je priča o ljudskim sudbinama, njihovim željama, strastima i manama. Za razliku od svih predhodnih Knežnevićevih poduhvata, radnja komedije odigrava se u 17. veku, tako da predstava ima i "istorijsku dimenziju" (Odličnu kostimografiju potpisuje Biljana Knežević). U predstavi nema nevinih i na taj način Knežević pokušava da istakne licemerje Molijerove epohe.

Na kraju da li samo nje?

foto: Aleksandar Krsmanović

Iako je cilj komedije da nasmeje, ne može se prenebregnuti činjenica da će se, nakon predstave, mnogi gledaoci zapitati da li se kroz vekove, osim kostima, išta promenilo i koliko oni, manje - više imaju osobine starog Harpagona ili nekog od junaka predstave.

U ovom, jednom od najvećih projekata Milanovačkog pozorišta u proteklih 15 godina, većinu uloga, tumače mlađe glumačke snage.

"Tvrdicu" će na Rudniku predstaviti: Branko Nedeljković (Harpagon), Viktor Vujić (Kleant), Tatjana Rašić (Eliza), Krsman Nedeljković (Valer), Jana Drobnjak (Marijana), Branko Knežević (Aselm), Marija Krsmanović (Frosina), Milan Aćimović (Simon), Draško Obrenović (Žak), Pavle Steković (La Fleš), Đurđa Vujičić (Kloda), Marija Todorović (Markiza), Predrag Danjanović (La Merliš) i Aleksandar Avramović (Komesar).

Početak predstave je u 20 sati.

 

gminfo.rs


 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Go to top