“Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope” u Smederevu

“Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope” u Smederevu foto:Muzej rudničko-takovskog kraja

Povodom manifestacije Smederevska jesen u Muzeju u Smederevu, juče je Muzej rudničko-takovskog kraja, predstavio treći i četvrti tom publikacije “Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope”.

- U ambijentu izložbe “Despot Đurađ Branković u delu braće Nastasijević” za koju smo sa radošću pomogli da se realizuje, u Narodnom muzeju u Smederevu, predstavili smo treći i četvrti tom publikacije “Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope”. O stručnoj kataloškoj publikaciji govorili su: Gordana Krstić Faj, koja je obradila javne zbirke Francuske, i ovom prilikom pokazala da značajno podiže svest o srpskoj kulturi u inostranstvu i da zaostavštinu naše zemlje koja je rasuta po svetu, na pravi način može da predstavi našoj javnosti - rekao je Aleksandar Marušić direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

 

Obrenovići u Muzeju u Smederevu
foto:Muzej rudničko-takovskog kraja


Imanja naših vladara u Bijaricu i Ivanki, predstavila je mr Snežana Cvetković, za koju je direktor Marušić istakao da se toliko zalaže od samog početka za projekat “Obrenovići” da joj zaista treba odati priznanje. U ime našeg Muzeja i u ime urednika publikacije, govorio je istoričar Aleksandar Marušić, koji je publiku podsetio kako je došlo do ideje o samom projektu, ukratko istakao ključne radove i ustanove koje su do sada učestvovale u realizaciji prvih četiri tomova.

 

foto:Muzej rudničko-takovskog kraja

O značaju ove publikacije govorio je dr Igor Borozan, jedan od recenzenata. Drugi recenzent je dr Miloš Timotijević iz Čačka. Istakao je da bez skromnosti može da zaključi da su “Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope” najvažniji projekat u kulturi poslednjih dvadeset godina.

- Bilo je mnogo projekata koji su započeti i nisu nastavljeni a projekat “Obrenovići” traje, prevazilazi prvobitne okvire i beleži svu zaostavštinu Obrenovića na našoj teritoriji, pa čak dolazi do svetskih zbirki i vrednih umetničkih dela, objekata i ličnih predmeta koji su rasuti po svetu - rekao je Borozan i dodao da mu je veoma drago što je deo ovog projekta. Goste je najavila direktorka muzeja Tatjana Gačpar.


Iz Muzeja rudničko-takovskog kraja ističu da veliku zahvalnost, zato što su se osećali kao kod kuće, duguju osoblju Narodnog muzeja u Smederevu.

 

 

gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top