Muzej: Promocija knjige o logoru Nežider iz Prvog svetskog rata

Muzej: Promocija knjige o logoru Nežider iz Prvog svetskog rata foto:Muzej rudničko-takovskog kraja

U Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja, u četvrtak, 14. septembra 2017. godine sa početkom u 18 časova, biće predstavljana knjiga "Nežider, austrougarski logor za Srbe 1914 – 1918“ autora Isidora Đukovića i Nenada Lukića. O knjizi govore autori Isidor Đukić i Nenad Lukić, kao i književnik Slobodan Mandić i istoričar Muzeja rudničko-takovskog kraja Nikola Petrović.

 

foto:srpskaistorija.com

Ovom studijom Isidor Đuković daje još jedan vredan doprinos istoriji srpskog naroda iz perioda Prvog i Drugog svetskog rata. Sami izvori koji su korišćeni u izradi ove studije se prvi put koriste i sistematski i kritički su istraženi. Koliko su okolnosti dozvolile, korišćeni su i izvori koji se nalaze u Beču. 

- Sama studija o logoru Nežider (Nojzidl na Jezeru, današnji nemački naziv) je podeljena u dva zasebna dela: u prvom delu su obrađeni formiranje i razvoj logora, kako je izgledala komanda logora, dopremanje i otpuštanje iz logora, radna obaveza, ishrana logoraša, briga o njihovom zdravlju, poštanska korespondencija, prava i obaveze zatvorenika, kao i prosvetne, zabavne i socijalne prilike u logoru i raspuštanje samog logora; drugi deo se odnosi na popise umrlih interniraca raspoređeni po više kategorija. Knjiga poseduje ilustracije logora, kao i sećanja bivših logoraša - rekao je za naš portal istoričar Muzeja rudničko-takovskog kraja Nikola Petrović.

 

 foto:srpskaistorija.com

Važno je istaći da je ova studija značajna za istoriju opštine Gornji Milanovac jer donosi imena 45 Rudničana koji su umrli u logoru, kao i podatke o tome kako su umrli, kada i gde su sahranjeni. Među njima je i jedna žena, Persida Matković, a najmlaći stradalnik je dečak starosti 16 godina Milorad Milošević iz Donje Vrbave.

 

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top