Izložba SREDNJOVEKOVNI RUDNIK u Trebinju

Izložba SREDNJOVEKOVNI RUDNIK u Trebinju foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

Izložba "Srednjovekovni Rudnik: arheološka istraživanja 2009–2015" autora Ane Cicović, višeg kustosa arheologa Muzeja rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu i dr Dejana Radičevića, docenta na Katedri za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, biće otvorena u ponedeljak, 9. oktobra, u 19 sati, u Trebinju.

Muzej rudničko-takovskog kraja izložbu organizuje u saradnji sa Muzejom Hercegovine u Trebinju, a izložba predstavlja Rudnik u periodu velikog uspona srednjovekovne srpske države, iz periodu kada je Rudnik bio jedan od najznačajnijih rudarskih i trgovačkih središta u zemlji. Izložba kroz pažljivo odabran materijal prikazuje crkvenu arhitekturu, naseobinske objekte, bogate i raznovrsne predmete materijalne i duhovne kulture XIV i XV veka. Posebno zanimljivim čine se detalji fresaka iz jednog od stambenih objekta.  
Poslednja iskopavanja iznedrila su i jedan izuzetan arheološki nalaz, na našim prostorima jedinstven. Radi se o tiparu (pečatnjaku) iz vremena vladavine kneza Lazara nad ovim važnim rudarskim i trgovačkim centrom. Oblikom odudara od svih do sada poznatih srednjovekovnih tipara, a sadržaj pečatne legende takođe je neobičan i jedinstven. Svojom lepotom, umetničkom obradom i celokupnim utiskom koji ostavlja, tipar se svrstava u bisere srpske srednjovekovne sfragistike.

Na otvaranju će, pored autora, govoriti i direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić, kao i direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja Aleksandar Marušić.

Izložba će biti otvorena do 1. novembra 2017. godine.

 

gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top