Reditelj Oliver Babine u razgovoru sa adolescentima o adolescentima

Reditelj Oliver Babine u razgovoru sa adolescentima o adolescentima foto:gminfo.rs

Sinoć je  u Velikoj sali Kulturnog centra održana specijalna projekcija francuskog dokumentarnog filma SWAGGER reditelja Olivijea Babinea. Bioskopska sala je bila gotovo popunjena, a raduje i to što su većinu publike činili adolescenti.

Ne samo da na veoma zabavan način Babine prikazuje kako izgleda naše društvo kroz oči jedanaestoro dece i adolescenata, koji rastu u siromašnim predgrađima Olne i Sevran u Franscuskoj, već nas tera da se oslobodimo predrasuda.

 

foto:gminfo.rs

Nakon projekcije, reditelj Babine i Branislav Glumac koordinator na projektima Umetnost i kultura,  Francuskog instituta u Srbiji, iskoristili su priliku da sa delom publike razmene mišljanja i utiske o filmu.

Babine je, kako sam kaže, radeći ovaj film, a i pre toga baveći se muzikom, ponovo proživeo svoja druženja iz detinjstva. Rođeni Salzburžanin, koji je svoju sredinu zamenio velikim gradom, promenio je mnogo kvartova, od etički čistog i dobro stojećeg francuskog do Pariskih siromašnijih multietničkih predgrađa. Opet, najveći utisak na njega ostavlia je trezvenost i komunikacija koju je imao sa akterima dokumentarnog filma Swagger.

- Iako kažemo da nemamo predrasude, uvek ih imamo. Očekivao sam da će biti agresije, nemira, ipak su to kvartovi koji su problematični, ali i deca su u uzrastu u kom su malo agresivniji nego inače. Ne, ništa se od toga nije desilo. Kada sam ih posmatrao van kadra, bili su i bučni, i bezobrazni i nasilni, ali kada su stali pred kameru postajali su jako pristupačni, što mi je dalo do znanja da su, iako iz Olnea i Sevrana, ipak kao sva deca u tom uzrastu. Čak su me iznenadili ozbiljnošću i zrelošću sa kojom gledaju svet u ovom trenutku – kazao je za naš portal Oliver Babine, reditelj filma SWAGGER.

 

foto:gminfo.rs

Mlada milanovačka publika zaključuje da bez obzira na rasne i etičke razlike, adolescent je adolescent gde god živeo. Pored toga publiku je zanimalo da li će biti i nastavka za desetak godina, na šta je reditelj odgvorio da je već u kontaktu sa pojedinim akterima i neki od njih, iako su sanjali da odu iz Olnea, ipak nameravaju da ostanu.

- Nisam siguran da li će neko od njih otići, ali znam da pojedinci koji su bili izričiti da će napustiti Olne, ipak planiraju da ostanu. Možda bude i nastavak kroz nekoliko godina - kazao je Babinet milanovačkoj publici.

Reditelj  je pitao našu publiku da li oni planiraju da ostanu u svom gradu ili će otići iz Milanovca?

A dobio je odgovor da  teško  sa sigurnošću mogu da tvrde da li će ostati, međutim većina se slaže da će bar povremeno otići negde ali da će se uvek ovde vraćati.

„Swagger“ je mozaik susreta i miks žanrova, od mjuzikla do fantastike, tako da je i pun simbolike.

- Čak i životinje koje su se zatekle u kadrovima imaju svoju simboliku prenetu u priču dece iz Olnea i Sevrana. Kadrovi Ajfelovog tornja u daljini simbol su nečega do čega većina ove dece neće doseći. Većina njih neće ni otići u Pariz, ali im sanjarenje o odlasku u bolji život niko ne može oduzeti - rekao je Olivije Babine.

 

foto:gminfo.rs

Babine ocenjuje da smo ljudska publika koja odiše poštovanjem prema autoru.

- Vrlo ste dobra publika, oseća se ljudskost i poštovanje prema autoru - bio je kratak reditelj fima.

SWAGGER je gostovao na preko 50 festivala širom sveta. Nominovan je za nagradu Cezar za najbolji dokumentarni film 2017. godine, a specijalna projekcija je plod saradnje Kulturnog centra Gornji Milanovac sa Francuskim Institutom u Beogradu i distributerskom kućom MCF iz Beograda. Gosti projekcije, pored reditelja filma bili su i Anne Lorraine Vigouroux ataše za kulturu Francuskog instituta i Branislav Glumac koordinator na projektima umetnost i kultura Francuskog Instituta u Beogradu, koji je najavio nastavak saradnje sa Kulturnim centrom Gornji Milanovac.

- Imamo izvrsnu saradnju sa Kulturnim centrom Gornji Milanovac, tako da u narednom periodu nastavljamo kroz Francuski filmski karavan UDAHNI ŽIVOT, četiri filma novije produkcije o adolescentima - rekao je Branislav Glumac.

Dokumentarni film SWAGGER nominovan je za nagradu Cezar za najbolji dokumentarni film 2017. godine.

 

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top