Izložba "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu"

Izložba "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu" foto:Kulturni centar Gornji Milanovac

Izložba reprodukovanih fotografija i kadrova filmova koji pokazuju Srbiju i srpski narod u Prvom svetskom ratu biće predstavljena u utorak, 14. novembra u holu ispred velike sale Kulturnog centra Gornji Milanovac.

Autori izložbe su Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva i Božidar Marjanović, stručni saradnik Jugoslovenske kinoteke.

Kako bi pronašli najzanimljivije kadrove i fotografije autori su pregledali na hiljade metara filmske trake snimaka iz perioda od 1914. do 1918. godine, koji se nalaze u arhivi Kinoteke.

Izložbu su koncipirali po hronološkom principu, gde kroz četrdesetak panoa sa reprodukovanim fotografijama i kadrovima filmova ovog temata i iscrpnim tekstom, vode posetioca saznanju o Srbiji i Srbima u jednoj od najvećih kataklizmi 20. veka, kao i saznanju o filmu sa dokumentarnog, ali i propagandnog, naposletku, i umetničkog aspekta.

Snimci iz kojih su preuzeti frejmovi delo su srpskih pionira filma, savezničkih snimatelja, kao i snimatelja zemalja okupatora. Poseban segment izložbe su igrani filmovi, među kojima su, opet izdvojeni domaći akteri u inostranim kinematografijama.

Otvaranje izložbe je u 18 sati.

 

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Go to top