Lomoviću “MASLINOV VIJENAC”

Maslina stara više od dva milenijuma u Starom Baru Maslina stara više od dva milenijuma u Starom Baru Foto: Sajt barskog festivala

Priznanje koje se u Baru, svakog novembra, dodeljuje istaknutim piscima, jedno je od najprestižnijih na Balkanu, a njime se nagrađuje sveukupno stvaralaštvo za decu i mlade.

Ovogodišnji dobitnik prestižne nagrade “Maslinov vijenac” na 31. međunarodnim susretima “Pod Starom maslinom” u Baru je gornjomilanovački književnik Boško Lomović. Nagrada mu je pripala za sveukupno književno stvaralaštvo za decu i mlade.

Lomović je priznanje, po odluci žirija festivala, zaslužio predanim pisanjem za najmlađe koje se našlo u pet romana, dve pripovedačke i osam pesničkih zbirki. Zastupljen je u više pripovedačkih i pesničkih antologija (u Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Rumuniji i Rusiji). Poseduje više od 900 bibliografskih jedinica u 125 domaćih i stranih listova i časopisa. Redovan je učesnik pesničkih festivala za decu u BiH, Crnoj Gori i Srbiji, a gostovao je u više od osamsto škola na čitavom bivšem srpskohrvatskom govornom području.

Priznanje „Maslinov vijenac“ se, svake godine, već tri decenije, dodeljuje najistaknutijim pesnicima iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije, i jedno je od najvrednijih priznanja na Balkanu. Neki od dosadašnjih dobitnika su Luko Paljetak (Dubrovnik), Pero Zubac i Dušan Pop-Đurđev (Novi Sad), Ljubivoje Ršumović, Grozdana Olujić i Slobodan Stanišić (Beograd), Mirsad Bećirbašić (Sarajevo), Šimo Ešić (Tuzla), Velimir Ralević (Berane) i Blaga Žurić (Bijelo Polje) i još 20 drugih pisaca.

Priznanje dobitniku će biti uručeno na prigodnoj svečanosti, 27. novembra, u Dvorcu kralja Nikole, u Baru.

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top