Putopisi Dušana R. Ilića

Putopisi Dušana R. Ilića foto:Kulturni centar Gornji Milanovac

U gornjomilanovačkoj Modernoj galeriji je, prve decembarske večeri, predstavljena knjiga putopisa „Putuj i pričaj“ Dušana R. Ilića iz Beograda. Pojavila se nedavno kod izdavača „Čigoja štampa“.

U knjizi je sabrano gro tekstova sa putovanja po Jugoslaviji između 1962. i 1967. godine. Potom se javlja „Popodne na pančevačkom groblju“ iz 1983, a onda, sa dva-tri teksta, autor izlazi u daleki svet, 2011. i 2017. godine – sve do indonežanskog ostrva Bali. Putopisi Dušana R. Ilića su književno-umetnički par excellense, jer nisu samo opis onoga što je putopisac video, već se u njima ogleda umetnička sklonost, stav prema životu, osećajnost, ukus i kultura putopisca. Baš kao i u drugim književnim žanrovima (poeziji i pripovedaštvu), pisac i ovde ugrađuje sebe samoga, pa njegovo putopisno štivo jeste plod stvaralačkog nemira, ogledalo umetnikove intime i svedočanstvo njegovog ukusa.

 

foto:Kulturni centar Gornji Milanovac


Ilićevu zbirku putopisa je prisutnima predstavio književnik Boško Lomović, zadržavajući se samo na zanimljivim mestima hodočašća u Srbiji. I to onima koja su u vezi sa ličnostima, svakako autoru bliskim, dakle ličnostima koje su ostavili dubok trag u našoj umetnosti i kulturi. Tako je, govoreći o putopisnij belešci o Požarevcu, istakao da je to grad u kojem je, pre svega, Dom slikarke Milene Pavlović Barili. U njemu će se Ilić najduže zadržati, „švenkujući“ sa slike na sliku na kojima su obavezni more i oblak kao izvorišta sna, sa kojima je slikarka na platno i svoje snove „unela tiho, na rukama, kao povesmo duše (...). Na slikama je to verovanje da se sanjalački može proći životom“ – kako je Ilić zabeležio susret sa Mileninim umetnišću.

– Ilić će se susresti sa Nadeždom Petrović, Rastkovom sestrom, dobrom Meštrovićevom prijateljicom koji je Čačku poklonio njen spomenik. Taj spomenik sažima sve osobine i sve priče o jednom umetniku: njeno slikanje, slušanje muzike, putovanja i ljubav za umetnost i tajne, njeno požrtvovanje za bližnje, za ratnike. U ovom putopisu ćemo upoznati još nekolicinu ljudi, bitnih za Nadeždino detinjstvo i odrastanje, ali će se to popodne u Nadeždinom zavičaju „pretvoriti u tihu pratnju svih boja, svih kiša, zvučnih kolovoza, sporih volova koje vuku volovi“, dakle u ono što je ovekovečeno na njenim platnima – rekao je Lomović, da bi, potom, komentarisao putopise nastale u Sremskim Karlovcima, Sremskoj Kamenici i Srpskoj Crnji – zavičajima Branka Radičevića, J. J. Zmaja i Đure Jakšića.

O svojim putovanjima na Bali, tamošnjim znamenjima, ljudima, običajima i turističkim atrakcijama, podrobno i slikovito je govorio autor knjige putopisa. Na taj način je dopunio samu knjigu novim podacima sa tog egzotičnog ostrva u Indijskom okeanu.

 

 

gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Go to top