"Hor bečkih dečaka" nasmejao milanovačku pozorišnu publiku

"Hor bečkih dečaka" nasmejao milanovačku pozorišnu publiku foto:gminfo.rs

Predstava "Hor bečkih dečaka", sa Predragom Ejdusom, Irfanom Mensurom i Slobodanom Bodom Ninkovićem, sinoć je milanovačkim pozorišnim gledaocima, izmamila osmeh na licu. Sat i po aplauza i smeha sinoć je bilo u Domu kulture tokom predstave koju je napisao Ljubomir Nedović i režirao Irfan Mensur.

Komedija „Hor bečkih dečaka“ je priča o našim lјudima koji sanjaju budućnost, a bore se za sadašnjost. Moćno oružje im je vedrina i optimizam. To je posebna kategorija srpske duhovitosti i šala na račun sopstvenog mentaliteta, zbog koje ova predstava može da se nazove i „genetska komedija“.

Uloge u tragikomediji o gastarbajterima u Beču, o našem mentalitetu, maestralno su odigrali Predrag Ejdus, Slobodan Boda Ninković i Irfan Mensur.

- Ovu priču smo spakovali kao jedan lep kolačić a zapravo je poprilično gorak. Nažalost istinito ali to je tako. Ova predstava igra tek godinu dana, i u njoj zaista uživamo, uradili smo je za našu dušu a koliko vidim, izgleda, i publika uživa sa nama. Izađu smejući se ali verujem da se kasnije zamisle - rekao je za naš portal Boda Ninković.

 

foto:Branka Vuković

Originalni tekst o dva sredovečna čoveka, koji dolaze u Beč u potrazi za bolјim životom, napisao je Mirolјub Nedović, dok je Irfаn Mensur adaptirao tekst za ovu predstavu, koju je i režirao.

- Ovu predstavu sam radio sa ljudima koje volim, a to su Boda i Peca. Uspeli smo da napravimo proizvod koji, očigledno, pozorišno nešto vredi. Bili smo na 6-7 festivala, očekuju nas još dva – tri, i izdobijsamo čak i neke nagrade, a nismo ih očekivali. Pravili smo predstavu za svoju dušu, da bi se dobro družili, da bi se nas trojica dorbo zabavljali. Kada kažem dobro zabavljali mislim pozorišno zabavljali ali smo očigledno tu atmosferu preneli i na publiku. Tako da publika, kao što ste videli, reaguje na našu igru, a nadam se da onog trenutka, kada se završi predstava, da se malo zamisle… što smo i hteli - rekao je za gminfo Irfan Mensur.

Radnja se događa u sred jednog podruma u Beču, bez prozora i dnevnog svetla. Tu je jedan krevet, jedan TV na izdisaju i nekoliko pacova… Vule (Mensur) i Aca (Ejdus) žive u improvizovanom stanu, radeći improvizovane poslove i vodeći improvizovan život. Za tu, bečku improvizaciju, zadužen je Džoni (Boda Ninković), gastrabajter druge generacije, koji pomaže svojim zemlјacima da se snađu u tuđini.

 

Sat i po aplauza i smeha sinoć je bilo u Domu kulture, foto:Branka Vuković

Predstava је selektovana za 46. Danе komedije u Jagodini, nа kојimа је Irfаn Меnsur dоbiо nаgrаdu zа glumu. U zvaničnoj selekciji festivala „Nušićevi dani“, Irfan Mensur је proglašen za najbolјeg glumca festivala. Nа „Festivalu pobednika“ 2017. u Rakovici, Predrag Ejdus је proglašen najbolјim glumcem festivala.

 

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top