Monodrama: “DRAGA”

Monodrama: “DRAGA” foto:Kulturni centar Gornji Milanovac

Monodrama “Draga” (Draga Obrenović) dramaturga Zorice Simović, nakon premijernog izvođenja u Beogradu (15. januar - „Gvarnerijus“ - Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije), u ponedeljak, 22. januara, od 19 sati biće izvedena i na sceni Velike sale Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu.

Draga (Mašin) Obrenović, srpska kraljica i supruga poslednjeg kralja iz dinastije Obrenović Aleksandra, bila je izuzetno lepa, veoma obrazovana, pisala je, prevodila i svirala klavir. Sudbina je nije štedela pa je bila prinuđena da povlači za ono doba netipične poteze, snoseći tragične posledice. Zajedno sa svojim mužem ubijena je u Majskom prevratu 1903. godine.

Monodrama “Draga” je pokušaj odbrane najoklevetanije srpske vladarke Drage Obrenović pred sudom istorije.

„Svaki čovek zaslužuje advokata pa i najoklevetanija srpska vladarka“, kaže dramaturg Zorica Simović. Draga Obrenović prikazivana je na razne načine, ali nikada do sada iz njenog ličnog ugla.
Namenski je pisana za Dušicu Novaković, glumicu Pozorišta na Terazijama koja je ovogodišnji dobitnik nagrade svoga pozorišta za glavnu ulogu u mjuziklu „Mister Dolar“ Branislava Nušića.

Tekst, režiju, dizajn scene i kostima, izbor muzike i izvršnu produkciju potpisuje Zorica Simović (“Vinski kabare”, “Baš-Čelik”, “Angleska sonata”, “Zidanje Skadra” …)
Glas kralja Aleksandra Obrenovića - Andrija Daničić

 

Predstava je pretpremijerno izvedena u Kući Đure Jakšića (Skadarlija) 25. decemba 2017. godine.

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top