OTVORENI ATELjE - O umetnosti i umetnicima


Udruženje likovnih i primenjenih umetnika (ULPU) iz Gornjeg Milanovca napravilo je još jedan esnafski iskorak. Nedavno je izašla iz štampe prva sveska u kojoj je rečju i slikom predstavljeno sedam članova udruženja. Izbor nije slučajan.

U pomenutoj svesci su tri najpoznatija umetnika: Milan Miletić (slikarstvo), Nebojša Savović Nes (vajarstvo) i Žarko Vučković (slikarstvo). Njih trojica su i pokretači danas međunarodno priznatog Bijenala umetnosti minijature.

 

Od srednje generacije, Mijat Mijatović (strip) i Saša Savović (fotografija). Dajući priliku najmlađima u udruženju, predstavljeni su Nevena Čavorović (dizajn) i Ivana Jovičić (slikarstvo).

Tekstove o njima pisali su: Jasna Opaski (akademski slikar i likovni kritičar iz Beograda) i tri istoričara umetnosti, članovi milanovačkog udruženja: Branka Vučićević Vučković, Ana Jelić i Miodrag Danilović.

Ovaj izdavački poduhvat (kolor štampa, 300 primeraka) realizovan je konkursno sredstvima opštine Gornji Milanovac, u 2017. godini.

ULPU ima 32 profesionalca priznatih i van lokalnih okvira te se 2018. Očekuju sredstva za novo štivo, svesku broj 2. U njoj će biti zastupljena nekolicina članova udruženja.

Zamisao milanovačkih umetnika je da se u nekoj od narednih svezaka kao spomenica pojave imena i njihova dela, preminulih članova ULPU Gornjih Milanovac: Vitomira Vita Mitrovića (slikarstvo), Rada Rančića (dizajn), Timotija Lješevića (slikarstvo), Dragutina Drinjakovića Drinjaka (industrijski dizajn), Aleksandra Jovanovića (slikarstvo) i Dragana Đukića (strip).

ULPU
Gornji Milanovac

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top