Otvorena izložba “Despot Đurađ Branković u delu braće Nastasijević“

Otvorena izložba “Despot Đurađ Branković u delu braće Nastasijević“ foto: Saša Savović

U Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja sinoć je otvorena izložba “Despot Đurađ Branković u delu braće Nastasijević“. Izložbu su pripremili viši kustos mr Snežana Cvetković, naša draga saradnica, autor radova za publikaciju „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“ i istoričar Miroslav P. Lazić, takođe viši kustos Muzeja u Smederevu.

- Snežana Cvetković pristune je provela kroz priču o braći Nastasijević i njihovoj vezi sa istorijskom ličnošću despotom Đurđem Brankovićem. Momčilo je napisao tekst drame „Đurađ Branković“, za koju B. Mihajlović u predgovoru knjige kaže da je: „...Oratorijum pun dostojanstvene uzvišenosti i istorijske kobi,“ Svetomir operu u kojoj je korišćen taj tekst, a autor je i crteža scenografije, Živorad je oslikao scenografiju za operu a Slavomir je autor romana „Teško pobeđenima“ čije odlomke nam je sinoć pročitala učenica četvrte godine Gimnazije „Takovski ustanak“, Dorotea Ilić - rekli su u Muzeju.

foto: Saša Savović

Nažalost, istoričar Miroslav P. Lazić je bio sprečen, zbog bolesti, da rasvetli još više istorijske prilike i veze Smedereva i Rudnika, ali je viši kustos Snežana Cvetković koja je i došla na ideju da uradi ovako zanimljivu izložbu, zaista rasvetlila sve detalje bavljenja braće Nastasijević ovom temom.

Gošću je predstavila viši kustos Tanja Gačić, a Snežana Cvetković je još jednom podsetila da je Svetomir Nastasijević jedan od retkih autora opere i da zaista treba ozbiljno razmisliti o ponovnom postavljanju ovog dela na scenu. Ona je istakla da Momčilo nije dočekao premijeru opere, i da je Živorad bio posebno vezan za Smederevo i da je 1908. Nastala slika, „Smederevo“ kada je Živorad bio u poseti ovom gradu, što je i opisano u „Uspomenama Živorada Nastasijevića“ koje je naš Muzej objavio.

Izložba će biti otvorena do 10. aprila.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top