Predstava "Tartif" ponovo na "Maloj sceni"

Predstava “Tartif” (Tartuffe) Ž.B.P. Molijera u režiji Branka Kneževića i interpretaciji glumaca Milanovačkog pozorišta, pobednička predstava 2. međunarodnog festivala glume "Beskraj 10 kvadrata", održanog u Prokuplju 2017. godine, u četvrtak 15. marta ponovo će biti izvedena na "Maloj sceni".

 

"Tartif" je jedno od najmoćnijih, najhrabrijih i najlucidnijih dela najvećeg komediografa u istoriji francuskog i svetskog pozorišta Žana Batista Poklena Moliera. To je komedija o licemerju koju su, u vreme kada je nastala (1664. godine), zbog njene provokativne drskosti i slobodoumne lucidnosti zabranili. U predstavi Branka Kneževića, ona postaje priča o sudbini čoveka koji je zbog teskobe sopstvenog života utehu potražio u slepoj religioznosti, podređujući joj sve, zaboravljajući da će se ona, kao i svi veštački rajevi, na kraju pretvoriti u pakao.

Osnovno u Kneževićevoj režiji je, da nema nevinih, već da se prikazuje licemerje čitave epohe (prva polovina XX veka). Aktuelizacija predstave nije izvedena na napadan način. Molijerov tekst nije menjan, samo je scena kraja, koju je Molijer morao da dopiše da bi komad bio izveden, dramski nadograđena.

Uloge tumače: Branko Knežević, Draško Obrenović, Marija Todorović, Mihailo Ristić, Đurđa Vujičić, Jana Drobnjak, Milesa Ilić, Krsman Nedeljković, Pavle Steković, Branko Nedeljković, Predrag Lošić, Tatjana Rašić i Milan Aćimović.

Početak predstave je u 20 sati.

 

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Go to top