Anastas Jovanović- umetnost i novi mediji

Anastas Jovanović- umetnost i novi mediji foto:Muzej rudničko-takovskog kraja

Povodom Dana opštine i 24. rođendana Muzeja rudničko-takovskog kraja, sinoć je otvorena izložba "Anastas Jovanović-umetnost i novi mediji".

Na izložbi je predstavljeno blizu dve stotine originalnih radova umetnika, crteža, akvarela, talbotipija, fotografija, stereoskopskih snimaka i ličnih predmeta iz kolekcije Muzeja grada Beograda, u kome se čuva najveći deo neprocenjivo vredne umetničke zaostavštine Anastasa Jovanovića, koja broji preko 1.500 predmeta.

 

Autor izložbe msr Danijela Vanušić, izvršila je izbor dela u svetlu novog sagledavanja i razumevanja složene društvene i umetničke delatnosti Anastasa Jovanovića na polju razvoja medijske kulture i umetnosti.

 

 

Anastas Jovanović, pionir evropske fotografije, za srpsku vizuelnu kulturu ostvario je nemerljiv značaj. Ne samo da ju je obogatio svojim nebrojenim fotografijama i litografijama, već je i samostalno stvorio neke od ikoničnih prizora modernog srpskog nacionalnog identiteta kao što su likovi kneza Mihaila, kneginje Julije, Vuka Karadžića, vladike Njegoša, kneza Danila, patrijarha Rajačića i mnogih drugih.

Slobodan pristup savremenim medijskim tehnologijama, sklonost ka eksperimentu, istraživanje medijske kulture i novih mogućnosti vizuelnih umetnosti, kao i radoznalost koja ga nikada nije napuštala, učinili su Anastasa Jovanovića modernim ekvivalentom renesansnog „univerzalnog čoveka”.

 

 

O ovoj izuzetno značajnoj izložbi govorile su: autor Danijela Vanušić, pomoćnik Ministra kulture Isidora Savić, kustos izložbe. Za srpsku kulturu Anastas Jovanović, fotograf, prvi tipograf, prvi litograf, izuzetno je značajan. Direktor Muzeja Aleksandar Marušić, istakao je između ostalog, da je učenik Anastasa Jovanovića, Anastas Stojanović, zaslužan za prvu fotografiju naše varoši i istakao koje projekte je Muzej realizovao u prethodnom periodu.

"Nama je čast što je izložba „Anastas Jovanović“ u našoj galeriji, a sugrađani i svi zainteresovani je mogu pogledati do 6. maja", poručuju iz Muzeja rudničko - takovskog kraja.

 

foto:Muzej rudničko-takovskog kraja

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Go to top