Otvorena izložba „Život u snazi motora: Mihailo Mika Borisavljević“

Otvorena izložba „Život u snazi motora: Mihailo Mika Borisavljević“ foto:Saša Savović

U Muzeju rudničko-takovskog sinoć je otvorena izložb< „Život u snazi motora: Mihailo Mika Borisavljević“ posvećena životu i izuzetnim dostignućima u oblasti motorne i automobilske industrije svetski priznatog stručnjaka prof. Mihaila Borisavljevića.

Autori izložbe i monografije posvećene prof. Borisavljeviću su Ana Cicović, viši kustos arheolog Muzeja rudničko-takovskog kraja, Momčilo Paunović, prijatelj prof. Borisavljevića i Vladimir Veselinović, istoričar automobilizma.

- Profesor Mika, tako su zvali velikog zavičajnog čoveka Mihaila Miku Borisavljevića, rodom iz Majdana. Zadatak našeg Muzeja nije samo da se bavi dalekom prošlošću, već i onom nešto bližom. Ne smemo dozvoliti da nam „izmigolje“ iz sećanja ljudi poput profesora Borisavljevića - kazali su organizatori ove izložbe. 

Motori su bili njegov život. Stoga su i bajkeri Srbije doputovali sinoć da odaju počast konstruktoru srpskog motocikla MB 125 prvog trkačkog motocikla konstruisanog u Srbiji isključivo za potrebe takmičenja u moto-sportu. Studirao je u Nemačkoj na Mašinskom fakultetu od 1931. Godine. Orjentisao se na oblast motora i vozila.

Objavljivao je kao dopisnik za list „Vreme“. Davao je preglede velikih automobilskih salona, vozio probne vožnje i davao svoje mišljenje.Bio je počasni olimpijski ataše Kraljevine Jugoslavije na Olimpijskim igrama, od 6-16. Februara 1936. godine u Garmiš-Partenkirhenu u Nemačkoj. Svoja znanja primenio je po dolasku u Srbiju. Osnovao je školu za kadar automehaničara, postao referent Motociklističkog saveza Srbije.Ljubav prema motociklima odvela ga je i na trkačke staze. 3. Septembra 1939. godine učestvuje na Prvoj međunarodnoj automobilskoj i motociklističkoj trci na kružnoj stazi oko Kalemegdana. Ovo je samo delić bogatog života profesora Borisavljevića.

 

foto:Muzej rudničko-takovskog kraja

Na otvaranju izložbe o njemu su govorili dr Milorad Milovančević, redovni profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu i Nebojša Đorđević, predsednik Udruženja istoričara automobilizma. Profesor Milovančević uporedio je sinoćni događaj sa izlaskom diplomaca sa Mašinskog fakulteta. Istakao je, koliko je pre svega, profesor Mika bio dobar čovek i dobar pedagog.

Zamolio je sve Milanovčane da čuvaju sećanje na svog profesora Miku i istakao da su Muzej rudničko-takovskog kraja i autor izložbe viši kustos Ana Cicović, uradili izuzetno važnu postavku ne samo za porodicu Borisavljević već i za čitavu Srbiju, a pre svega je istakao da je važno što je porodica sačuvala sve eksponate koji su sada deo ove izložbe i ,nadamo se, neke stalne postavke o ovom velikom čoveku.

Mihailo Borisavljević je između ostalog, učestvovao u podizanju srpske industrije: IMT-a, IMR-a , zavoda Crvena zastava, FAMOS-a, 30 godina je radio na fakultetu, studenti su ga obožavali, zvali su ga Mika Motoristika...Savetovao je: „Nemojte deco pare da jurite, radite deco ono šta najbolje znate, a pare će doći onoliko koliko je potrebno i kada je potrebno...“

- Velika nam je čast što smo imali priliku da na otvaranju izložbe ugostimo potomke profesora Borisavljevića, a sve vas pozivamo da pogledate izložbu i vidite kakvog smo to profesora imali - istakli su u Muzeju rudničko-takovskog kraja.

Realizaciju izložbe pomogla je kompanija Contango.

 

Album sa fotografijama sa otvranja izložbe OVDE

gminfi.rs/M.M. Glišović

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top