Olbrajtova o Trampu: „Zabrinuta sam“

Bivša državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država i dama koje se naša javnost nerado seća zbog poznatih događanja iz 1999. godine, Madlen Olbrajt, iznela je, u intervjuu britanskom Bi-Bi-Si-ju, svoju zabrinutost spram poteza koje vuče aktuelni predsednik Donald Tramp.

Olbrajtova je iznela niz opaski vezanih za aktuelnu situaciju, ne samo u SAD, nego i šire u svetu, istakavši da postoji mnogo elemenata koji je podsećaju na epohu fašizma, kojoj je kao dete bila svedok. Svoja sećanja na pomenuti period, kao i osvrt na svet današnjice, pretočila je u knjigu pod naslovom Upozorenje na fašizam (Fascism: A Warning). 

- Moja knjiga predstavlja upozorenje na fašizam iz mog ličnog iskustva, jer se u mnogim aspektima društvenog života danas prepoznaju stvari i fenomeni koji podsećaju na epohu uoči Drugog svetskog rata. To je slučaj, kako u Americi, tako i u celom svetu. Zato sam sam ovu knjigu napisala kako bih ukazala na to stanje u našem društvu, nezavisno od toga ko je u međuvremenu izabran za predsednika.

Iako je ovde Olbrajtova ostala nedorečena, bila je vrlo jasna u odgovoru na pitanje da li aktuelnog predsednika Amerike smatra fašistom.
- Ne mislim da je Tramp fašista, ali mislim da je najmanje privržen demokratiji od svih predsednika u modernoj istoriji Amerike. To je ono što je zabrinjavajuće, a naročito njegovi stavovi prema slobodi govora, ulozi medija, kao i nehajan odnos spram institucija sistema.

Takođe se i osvrnula na stavove u vezi migrantske krize, jasno iznoseći suprotna gledišta u odnosu na politiku aktuelne adminitracije.
- Pravo je svake zemlje da odluči kakva će biti njena politika prema migrantima. U tom smislu je Amerika uvek važila za liberalno društvo. Sigurna sam da za mnoge ljude ima mesta u Americi; potrebni su, na primer, našem poljoprivrednom sektoru. Zbog toga smatram da je narativ kojim se ti ljudi obeležavaju kao neko ko vrši invaziju na Ameriku, potpuno uvredljiv i krajnje neprimeren.

Za Olbrajtovu je problematičan i domašaj Trampovog zaokreta vezanog za Severnu Koreju. Po njenom mišljenju, nije baš najjasnije šta je Amerika dobila od promene politike prema jednom od najduže tinjajućih konflikata u Aziji. Od ostalih, za svetsku javnost važnih pitanja, osvrnula se i na aktuelni „trgovinski rat“ između Amerike i Evrope, iznevši mišljenje da to nikako nije dobro i da već za sobom vuče neke posledice koje isprva nisu mogle biti predviđene.

Na kraju, Olbrajtova je prokomentarisala predstojeće izbore za oba doma Kongresa koji se održavaju na jesen, uz stav da u redovima Demokratske stranke za njih postoji veliko interesovanje i da će to biti veoma važni izbori.

Intervju na engeskom jeziku pogledajte u celosti na linku:
https://www.bbc.com/news/av/uk-politics-44672416/madeleine-albright-on-fascism-trump-and-trade

 

N. Tomašević

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Go to top