Milovanović: Kojim putem ide bivša pranjanska opština?

Boško Milovanović Boško Milovanović foto:gminfo.rs

Obornik “Bolje Srbije“ Boško Milovanović oglasio se povodom, kako tvrdi u saopštenju za javnost koje je uputio našoj redakciji, veoma loše opšte situacije u podsuvoborskim selima, a posebno u pranjanskom kraju. Saopštenje prenosimo u celosti.

 

KOJIM PUTEM IDE BIVŠA PRANjANSKA OPŠTINA?

Kao jedan od ,,najstarijih'' odbornika u opštinskom Parlamentu, sa stažom od preko 15 godina, imam potrebu da se obratim sugrađanima i apelujem na opštinsko rukovodstvo da izađe u susret ljudima u pranjanskom kraju, jer su, očigledno, na taj deo opštinske teritorije zaboravili.

Moja generacija pamti kako se nekad živelo u ovim podsuvoborskim selima, ali se plašim da će naši potomci nastaviti svoj život na nekim drugim mestima jer ovde života više skoro da nema.

Setite se koliko je nekada ljudi defilovalo pranjanskom Varošicom od jutra pa do ponoći, kada bi radnički autobusi razvozili radnike kućama. Punom parom radio je ,,Brezak'', modna konfekcija ,,Rudnik'' zapošljavala je nekoliko stotina devojaka i žena, u stopu ih je pratio ,,Vidasil'' iz Leušića, redovi kamiona čekali su da dostave voće u hladnjaču ,,Jugoimport'' u Koštunićima, Ranko Trifunović u Pranjanima je drvenim nameštajem snabdevao čak i jedan deo Evrope, a kamoli Srbiju, škola je bila puna đaka i radila u dve smene, radilo je i čak 7 ugostiteljskih objekata...

Danas se sve okrenulo za 360 stepeni. Od svega gore pomenutog ostale su rujine, hladnjača se još malo drži u životu, ,,Ivo Andrić'' jedva da broji 150 učenika, a dve kafane rade čisto radi reda.

Jedino što poljoprivredna apoteka ,,Agrocvet'' čuva pranjanski obraz.

Ukoliko se neka od postojećih zgrada ne izda nekom preduzetniku i ne zaposli jedan deo građanstva, preti nam napuštanje ognjišta od strane onih koji bi trebali da ,,nose'' naš kraj. A nekada je bila retkost da mlad čovek ne osnuje porodicu u našem kraju, dok su giganti zapošljavali mladiće i devojke.

Što se tiče putne infrastrukture, lokalni putevi su nam trenutno u haotičnom stanju. Na putu L32, od Katrića ka Tablici nisu kvalitetno sanirana 2 odrona, od rastinja se ne može proći, osim sredinom druma, što može izazvati kakvu nesreću ukoliko se susretnete sa autobusom ili kakvim teretnjakom u tunelu nastalom od ,,vrzina''. Takođe, Gojnoj Gori preti prekid saobraćaja prema Čačku, jer je put niz Kecoviće na jednom delu prepolovljen erozijom zemljišta.
Ništa bolje nije ni na ostalim putnim pravcima. Lokalni put Koštunići-Teočin može postati uskoro neprohodan, iako je opštinska inspekcija prošle godine ustanovila da se most na skretanju za Saviće pod hitno mora sanirati.

Na ,,Ilindanskim danima'' pre 2 godine predsednik opštine lično je u mom prisustvu obećao meštanima saniranje Doma kulture u Kamenici, a danas je u centru sela Družetići, gotovo ugašena Mesna Kancelarija i po nekim nagoveštajima ovoj višegodišnjoj manifestaciji koja je okupljala i staro i mlado oko svetog Ilije, preti gašenje, usled nedostatka sredstava iz opštinske kase?

Pored navedenih infrastrukturnih problema, meštane sela od Gojne Gore do Brajića i Teočina zadesilo je i strašno nevreme praćeno gradom. Nešto slično se desilo pre neki dan u selima podno Rudnika i odmah je proglašeno vanredno stanje. Nemam ništa protiv toga, naprotiv, i treba tako, proglašenjem vanredne situacije otvara se mogućnost bržeg rešavanja nastalih problema iz državnih rezervi, ali pitam se zašto se isto nije postupilo i pre 15ak dana.

Iako sam apelovao na poslednjoj sednici SO na to, imao sam samo podršku bivšeg predsednika opštine, gospodina Milisava Mirkovića. Začudilo me je zašto ćute ostali prisutni odbornici iz moga kraja, zašto bar u tome nisu stali uz mene i zbog čega neće ili ne smeju da daju svoje mišljenje, nego glasaju samo za ono što im je naređeno. Gde je tu demokratija?

Treba li dozvoliti da narod pranjanskog kraja dođe u situaciju da prodaje stoku jer nema kako da je prehrani usled uništenja useva? Da malinari prinudno prestanu sa berbom ,,crvenog zlata'' i pokose svoj zasad?

Da li će im naknada za štetu u iznosu od 10.000 dinara, kao prošle godine, biti dovoljna da reše probleme? Opština da je htela priteći u pomoć izvršila bi detaljniju reviziju štete, a ne na takav način da određeni ,,ćata'' sedi pred lokalnim Domom kulture i troši olovku na upisivanje u neke sveske šta mu ko od nekolicine seljaka prijavi. Po mom mišljenju, relevantni agronomi su trebali ići od kuće do kuće i procenjivati šta je koga zadesilo jer veliki deo stanovništva nije ni bio obavešten o mestu i vremenu dolaska komisije iz G. Milanovca.

Sličnu situaciju sam doživeo i po pitanju apoteke u Pranjanima. Dizao sam glas i povodom toga, narod je u velikom problemu, lekova nema, a jedan lekar radi samo pre podne. Međutim, ni tu niko da bar potvrdi da je tako. Svi ćute i klimaju glavom na samo ono što predsednik opštine izjavi. Rešenje za problem apoteke nije ni na vidiku, iako je prvi čovek Gornjeg Milanovca izneo u javnost potpuno drugačiju priču.

Takođe, zubna ambulanta u Pranjanima radi samo 2 puta sedmično pre podne, pominje se i njeno zatvaranje. Sve vodi ka tome da se donese odluka o stavljanju katanca i na Dom zdravlja iako je u pranjanskoj ambulanti par hiljada zdravstvenih kartona, stanovnika cele bivše pranjanske opštine.

Koga dobro služi pamćenje, zna da je u prethodnoj predizbornoj kampanji obećano da će lekari raditi u 2 smene, čak i vikendom i da će se renovirati stanovi u kojima bi se obezbedio smeštaj za one doktore koji moraju da putuju do posla. A da ne podsećam i na obećanje o ,,stavljanju u pogon'' laboratorije za analizu krvi, to je već sad nemoguća misija.

Ja ću se i dalje boriti, ne samo za svoj kraj, nego i za rešavanje svih problema sa kojima su građani ostalih delova naše opštine suočeni , pa ćemo videti kome će više dosaditi, meni da im ukazujem na probleme ili njima da me slušaju za skupštinskom govornicom i sede skrštenih ruku.

Sa poštovanjem i na usluzi građanima,
Boško Milovanović, odbornik ,,Bolje Srbije'' u SO G. Milanovac

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top