Protest „1 od 5 miliona“: Bujoševiću, nije srpski ćutati

Protest „1 od 5 miliona“: Bujoševiću, nije srpski ćutati foto:gminfo.rs

Peti protest „1 od 5 miliona“ i prvo takvo okupljanje u 2019. godini počelo je večeras na platou ispred Filozofskog fakulteta još masovnije i dinamičnije.

Protest se kretao trasom od Trga Republike, preko Terazija, duž ulice Kralja Milana, u kneza Miloša, pored Narodne Skupštine do zgrade Radio Televizije Srbije, piše danas.rs.

Na ulicama je zasigurno bilo nekoliko desetina hiljada ljudi, više nego na prethodnom, četvrtom protestu, a vrlo verovatno i više od rekordnih 50 hiljada.Kada je reporter Danasa zastao na najširem delu trase – na Terzijama, kolona je prolazila više od 20 minuta i nije joj se video kraj.

 

Minut ćutanja za Marka Nikolića, Ivu Gregurevića i Dragoslava Šekularca

Protest je počeo minutom ćutanja preminulim glumcima Marku Nikoliću i Ivi Gregureviću i fudbalskom velikanu Dragoslavu Šekularcu. Peta po redu subotnja šetnja u Beogradu počela je govorima glumaca Branislava Trifunovića i Radoslava Milenkovića.

„Ustaje Srbija i gradovi po Srbiji i biće nas sve više, poručio je Trifunović na početku večerašnjeg protesta .

On je pozvao večeras ganeralnog direktora Radio televizije Srbije Dragana Bujoševića da se povuče sa funkcije, jer sramoti novinarsku profesiju i poručio mu da „nije srpski ćutati“.

Trifunović je na početku skupa pročitao pismo upućeno Bujoševiću u kome se navodi da je Bujošević odgovoran građanima, a ne svojim ličnim interesima, interesima vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je kazao da je Bujošević u obavezi da gradjane informiše istinito, a ne da javni servis koristi u propagandne svrhe, obmanjuje javnost i menja činjenice.

„Načinom na koji radiš ostaćeš upisan u mračni deo istorije sunovrata medija i zloupotrebe profesije“, naveo je Trifunović i poručio mu „Bujoševiću nije srpski ćutati“, što je bio naziv emisije koju je pre nekoliko godina uredjivao i vodio Bujošević.

 

foto:gminfo.rs

Milenković: Ovo nije politika već potreba da se živi u zemlji u kojoj vladaju znanje i rad

Glumac Radoslav Milenković rekao je da su građani koji dolaze na protest hrabri i da je njihova jedina želja da žive u normalnoj zemlji gde zakon važi za sve i gde od rada može da se prehrani porodica.

On je naveo da protesti i zahtevi nisu politika već potreba da se živi u zemlji u kojoj vladaju znanje i rad.

Na čelu kolone su veliki transparenti „Jedan od pet miliona“ i „Stop krvavim košuljama“ i dobošari. Ispred kolone je kamion sa ozvučenjem sa koga se pušta muzika. Okupljeni nose srpske zastave, transparente „Počelo je“, „Ti brojiš, mi odbrojavamo“, duvaju u pištaljke i trube.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta gde je protest počeo deljene su razglednice sa fotografijom sa prethodnih protesta na kojima piše „Subota je u Beogradu. Jedan od pet miliona“.

Masovne demonstracije građana počele su prvo kao protest opozicionog Saveza za Srbiju pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ zbog brutalnog prebijanja jednog od lidera SZS, Borka Stefanovića, neposredno pred početak stranačke tribine u Kruševcu. Zbog toga je prvo protestno okupljanje Savez održao upravo u Kruševcu. Sledeći skup pod istim nazivom održan je u Beogradu 8. decembra kada se okupilo preko 10 hiljada ljudi što je kasnije motivisalo i građane i aktiviste da organizuju nove protestne šetnje.

Naredni protesti svake subote, koje su samoinicijativno organizovali građani, održavaju se pod nazivom „1 od 5 miliona“ kao i večerašnji, a iz vikenda u vikend, na ulicama Beograda je sve više nezadovljnih građana.

Nezadovoljstvo počinje da se širi van Beograda pa se slični skupovi najavaljuju i u drugim gradovima. Za večeras je najavljen protest i u Nišu i u Kragujevcu.


Protest i u Nišu

Večeras se i u Nišu na Trgu Kralja Milana održava protest na koji je pozvala Nova stranka i profesor Univerziteta u Nišu Saša Živić, član Nove stranke. Živić je najavio da je danas održati „lični protest“ zbog svojih studenata, a pridružiće mu se i predsednik NS Zoran Živković. Oni su ranije najavili da će stati ispred spomenika Oslobodiocima kako bi pomogli studentima da ne putuju u Beograd na proteste, već da okupljanja počinju i u Nišu.

Odvojeno okupljanje u Nišu najavio je Pokret mladih pod nazivom „Stop teroru – za Niš bez straha, 1od5miliona“ za idući petak 11. januar na Trgu Kralja Milana u 18 časova. Savez za Srbiju Niš najavio je da će podržati ovaj protest i na skup će doći i lideri SZS.

Okupljanje u Kragujevcu

Od juče se na društvenim mrežama širi poziv i na okupljanje u Kragujevcu. U pozivu pod naslovom „Budi jedan od pet miliona – Kragujevac“ građani se pozivaju da izađu na protest u 18 časova na platou ispred Robne kuće u Kragujevcu. Navodi se i da nema nikakvog programa, ne planiraju se nikakvi govori, a ističe se da je nepoželjna bilo kakva stranačku obojenost.

 

piše: A. Popović, izvor:danas.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top