Opštinsko veće: Veći broj parking mesta, nova javna garaža...

Opštinsko veće: Veći broj parking mesta, nova javna garaža... foto: Opština G. Milnovac

Informacija o izgradnji primarne mreže vodovoda u Brđanima za vodosnabdevanje MZ Brđani, razmatranje Izveštaja o Radu Opštinske uprave, razmatranje Izveštaja o radu Doma zdravlja samo su neke od ukupno dvadeset i tri tačke koje su se našle na današnjem zasedanju Opštinskog veća.

Članovi Opštinskog veća usvojili su Odluku o davanju delova određenih katastarskih parcela na korišćenje JP za izgradnju opštine Gornji Milanovac kojim bi se proširili kapaciteti Parking servisa.

foto:Opština G. Milanovac

Predsednik opštine Dejan Kovačević izjavio je da su ovom Odlukom postojeća parking mesta prebačena u nadležnost JP za izgradnju, kako bi oni mogli bez saglasnosti Opštinske uprave da uređuju ta parking mesta.

- Oni će moći da ih farbaju s vremena na vreme, da urade novi asfalt ukoliko je to potrebno i sve ostalo što podrazumeva rekonstrukciju parking mesta. Pored ovoga, ovom odlukom smo opredelili jedan novi prostor, koji je i ranije bio u planu. To je prostor iza Maksija, gde je planirano da se uradi novo, javno parkiralište. Plaćanje će takođe biti putem sms poruka i mislim da će to biti najniža zona parkiranja - rekao je Kovačević.

On je dodao da se povećanjem novih kapaciteta ne očekuje povećanje prihoda ovog preduzeća, ali gradski čelnici očekuju da na prostoru oko zelene pijace saobraćaj bude maksimalno rasterećen i da kolovozi i trotoari budu prohodni.

- Iznad Maksija se sada gradi nova zgrada za stanovanje, a ispod novi poslovni prostor, tako da će trebati novih parking mesta i mi sa ovom Odlukom, pored toga što dajemo JP na izgradnju sva postojeća parking mesta, radi rekonstrukcije dajemo im i jednu novu lokaciju kako bi mogli dodatni parkinzi da se urade zbog potrebe naših građana - kazao je Kovačević.

Kada je u pitanju uklanjanje objekta, u Ulici Miloša Velikog, za javnu garažu koja je planirana na tom mestu, predsednik je rekao da je JP za izgradnju dobilo nalog od Opštine da ukloni kuću koju je Opština pribavila u vlasništvo, kako bi se napravio dodatan parking prostor u centru grada.

- Prva faza i uklanjanje samog objekta je već počelo i ja se nadam da ćemo u narednih mesec dana ukloniti taj objekat i da ćemo krenuti sa realizacijom projekat novog parkiranja. Parkiranje će biti na dva nivoa. Imaćemo jedan deo i starog igrališta za potrebe parkiranja, a imaćemo i jedan novi prostor gde se sada i nalazi kuća koja će biti srušena.

On je dodao da će i ovde plaćanje parking mesta biti moguće putem SMS poruka.

foto:Opština G. Milanovac

Cena zakupnina tezgi na zelenoj pijaci umanjena za 50 odsto

Članovi Opštinskog veća usvojili su dve odluke iz Izveštaja Nadzornog odbora Javnog komunalnog preduzeća.

- Prva odluka se odnosi na cenu zakupnina tezgi na zelenoj pijaci, i moram da kažem da je cena zakupa umanjena za 50 odsto i za zakup tezgi na zelenoj pijaci, kao i za pijačarinu koja se naplaćuje na stočnoj pijaci, da bi uveli u red i u sve legalne tokove, i prodaju na samoj pijaci, ali i oko pijace. Ono što je značajno i što je novina jeste da će JKP prvi put licitacijom prodavati tezge na zelenoj pijaci i samim tim neće biti povlašćenih prodavaca - izjavio je Kovačević. Dodao je i da je ova cena početna cena na licitaciji da se uvek može licitirati i viša cena u odnosu na početnu.

Ovim Izveštajem većnicima je izneto i pojašnjenje za dug iz prethodnih godina kada je reč o radu ovog preduzeća. Povodom ovoga, Kovačević je izjavio da se lokalna samouprava susrela sa jednom nezgodnom situacijom, a to je da je Državna revizorska institucija zamerila, kako je rekao, poslovanje JKP u prethodnom periodu i pripisivanje dobiti u odnosu na gubitke koji su stvarani ranijih godina.

- Prethodno rukovodstvo JKP je bez saglasnosti osnivača i u okviru preduzeća samostalno donosilo odluke o raspodeli svih viškova sredstava iz tekućih godina kako bi se pokrio gubitak. Mi jasno ne znamo koliki su gubici bili u prethodnom periodu, zašto su oni nastali i da li će neko za to odgovarati. Povodom ovoga ja sam naložio v.d. direktoru JKP da se obrati Državnoj revizorskoj instituciji i da nam takav jedan izveštaj pribavi. Opština Gornji Milanovac jeste dala saglasnost da se postupi po nalogu Državne revizije, ali imamo pravo da znamo ko je, i kada napravio gubitke, i ko će i na kakav način da ogovara za te gubitke - rekao je Kovačević i zaključio da ipak se radi se o novcu građana Gornjeg Milanovca i svakako svi moraju da znaju o kolikom iznosu se radi i zašto je taj gubitak u tom periodu nastao.

 

izvor:Info. služba predsednika opštine

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Go to top