29. Sednica SO G. Milanovac - IZVEŠTAJI

29. Sednica SO G. Milanovac  - IZVEŠTAJI foto: Info. služba predsednika opštine

Odbornici milanovačkog parlamenta su usvojili izveštaje o završnom računu, radu Opštinskog veća i predsednika opštine, kao i prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Nakon diskusije predsednika Dejana Kovačevića o završnom računu za 2018. godinu, za reč se javio odbornik Boško Milovanović.

- Već dugo zahtevam da nam radarski Centar sa Bukulje pošalje izveštaj, jer, narod ovog kraja “pobi” grad svake godine, a izveštaja nema. Pohvalno je što je proglašeno vanredno stanje, ali, mislim da je trebalo da se to uradi na celoj teritoriji milanovačke opštine, a ne samo na delu. Takodje, bitna je i nadoknada štete poljoprivrednicima, jer, recimo, voće je “ranjeno”, što znači da će mu, uz adekvatnu negu, trebati nekoliko godina da se vrati u prvobitno stanje. Konačno, hteo bih da pitam i zašto je angažovana privatna revizorska kuća za završni račun, a i iz ovog izveštaja se ne vidi ništa, niti je kome jasno šta su oni rekli - rekao je Milovanović.

foto: Info. služba predsednika opštine

Replicirao mu je Kovačević.

- Vanredna situacija je proglašena na delu teritorije prema Zakonu, jer bi, u suprotnom, moglo doći do zloupotreba. Radarski Centar šalje godišnji izveštaj, ali, moramo im biti zahvalni što će neispaljene rakete sa drugih područja, rasporediti u rudničko-takovski kraj. Što se tiče angažovanja revizorske kuće, problem predstavlja što Milanovac nema internog revizora, pa smo prinudjeni na alternativna rešenja. Inače, istakao bih da smo agrarni budžet, koji je, nekada, iznosio sedam miliona dinara, mi podigli na nivo od 50 miliona, a da li će ta cifra biti veća, zavisi od mnogo stvari - rekao je predsednik.

Zatim je, naknadno uvrštena tačka dnevnog reda, usvojen i izveštaj predsednika Kovačevića o radu u protekloj godini, koji je jednoglasno i usvojen. Tokom izlaganja o prvom rebalansu budžeta, predsednik Kovačević je taksativno naveo cifre koje će se raspodeliti od opredeljenih 77 miliona.

foto: Info. služba predsednika opštine

- Za izgradnju Centra za socijalni rad, preko puta Opšte bolnice, opredeljeno je 15 miliona, dok je 20 miliona planirano da se investira u uličnu rasvetu, gde ćemo, ugradnjom modernih led sijalica uštedeti znatna sredstva. Za renoviranje i opremanje Policijske stanice u Pranjanima, predvidjeno je dva miliona i šesto hiljada dinara, ali, u tu sumu su uračunate i neke stavke koje moraju da se urade do avgustovskog “Sabora violine” u Pranjanima. Takodje, dva i po miliona je predvidjeno za ugradnju “antikliznih traka” na zgradi Opštine u Takovskoj i u Tihomira Matijevića. Milion dinara će se izdvojiti za kupovinu traktorskih raonika za čišćenje snega na seoskom području, koji će dobiti ljudi koji već godinama čiste sneg u zimskim danima, a za uzvrat dobijaju gorivo od opštine. Za adaptaciju objekta PU “Sunce” u Železničkoj, predvidjeno je pet miliona i dvesta hiljada dinara, a pet miliona je opredeljeno za mostove u Vraćevšnici i Dragolju - rekao je Kovačević, dodajući i investicije u osnovno i srednje obrazovanje, kao i plaćanje zaostalih dugova bivše apotekarske ustanove.

Direktor JP “Rzav”, Zoran Barać, istakao je, tokom izlaganja po ovom pitanju, da je ovo preduzeće tokom protekle godine ostvarilo pozitivan finansijski rezultat, jer je proizvedeno distribuirano preko 16 miliona kubnih metara vode za piće, što je 5,8 odsto više od planiranog.

- Trenutno se radi na tome da se u narednom periodu završi kompletna akumulacija, a, sredstva koja su opredeljena od Republike, u iznosu od preko 400 miliona dinara, upotrebiće se u izgradnji akumulacije, kako bi smo dobili adekvatnu branu i akumulaciju za nastavak vodosnabdevanja, nadamo se, i Kraljeva, Arandjelovca, Topole - zaključio je predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević.

 

Goran Trifunović, gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top