Odbornici doneli odluku - Besplatan i prevoz sa popustom na teritoriji opštine G. Milanovac

Odbornici doneli odluku - Besplatan i prevoz sa popustom na teritoriji opštine G. Milanovac foto:gminfo.rs

Poslednja, 16. redovna sednica Skupštine opštine Gornji Milanovac u ovoj godini, koja je u toku, ima 18 tačaka u dnevnom redu.

Prvu tačku, razmatranje predloga Odluke o besplatnom i prevozu sa popustom, u javnom linijskom prevozu putnika na teritorji opštine Gornji Milanovac, milanovački odbornici su usvojili jednoglasno.

Pravo na besplatan prevoz, sa neograničenim ili ograničenim vremenom trajanja, uz odgovarajuću legitimaciju koja se izdaje na osnovu spiska korisnika ili potvrde Opštinske uprave, moći će da ostvare korisnici koji da imaju prebivalište ili status privremeno raseljenih ili izbeglih lica na teritoriji milanovačke opštine.

Korisnici koji će imati pravo na besplatan prevoz sa neogračenim vremenom, kao i neograničenim brojem vožnji u dnevnom saobraćaju su: penzioneri i osobe starije od 65 godina, ratni vojni invalidi i mirnodopskivojni invalidi sa 50-100 odsto invaliditeta, civilni invalidi rata sa 50 – 100 odsto telesnog oštećenja, invalidi rada, slepe osobe i njihov pratilac, osobe obolele od malignih bolesti, invalidne osobe koje primaju stalni dodatak za tuđu negu i pomoć, osobe obolele od paraplegije, distrofije, kvadriplegije, cerebralne i dečije paralize, multipleks skleroze, gluve i nagluve osobe, kao i njihovi pratioci, deca i odrasli sa invaliditetom, odnosno smetnjama u razvoju, kao i njihovi pratioci, kao i osobe na dijalizi i one sa transplatiranim organima koje koriste tuđu negu i pomoć, osobe obolele od hemofilije, cistične fibroze i drugih retkih bolesti, ali dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali više od 50 puta.

Korisnici koji će moći da ostvare pravo na besplatni prevoz sa ograničenim vremenom trajanja, najduže do godinu dana, su: deca koja pohađaju privremeni predškolski program i njihovi pratioci sve dok on traje, trudnice i porodilje do godinu dana od dana rođenja deteta, učenici osnovnih škola u skladu sa zakonom, deca do 18. godina koja primaju novčanu socijalnu pomoć na osnovu rešenja nadležnog centra za socijalni rad i uz potvrdu da su redovni učenici, treće i svako naredno dete do 18. godine života uz potvrdu da je redovan učenik, uživaoci porodične invalidnine po osnovu palog borca u oružanim akcijama posle 17. avgusta 1990. godine (deca palih boraca redovni učenici osnovnih i srednjih škola, kao i studenti koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije i supružnik i roditelji palih boraca koji nisu u radnim odnosu).

Povlašćene kategorije putnika koje će moći da koriste pretplatne legitimacije sa odgovarajućom markicom za prevoz sa popustom takođe moraju da imaju prebivalište ili status privremeno raseljenih ili izbeglih lica na teritoriji milanovačke opštine. To su: učenici osnovnih škola (koji nisu stariji od 16 godina) i srednjih škola (koji nisu stariji od 20 godina), radni vojni invalidi i mirnodopski vojni invalidi sa 20 do 49 odsto invalidnosti, invalidi rada usled posledica nesreće na poslu i profesionalnih oboljenja sa 50 do 69 odsto telesnog oštećenja, kao i oni sa 100 odsto invalidnosti usled posledica bolesti, civilni invalidi rata sa 20 do 49 odsto telesnog oštećenja, ali i dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali više od 20 puta.

Pretplatnu karticu za prevoz i odgovarajuću pretplatnu markicu izdaje prevoznik kome je poveren gradski i prigradski prevoz, dok se pravo na povlašćenu vožnju trajno gubi u slučaju zloupotreba.

 

gminfo.rs

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top