Opštinsko veće - Cena vrtića u 2018. ostaje ista

Opštinsko veće - Cena vrtića u 2018. ostaje ista foto:gminfo.rs

Na danas održanoj, 36. sednici Opštinskog veća, a na predlog predsednika opštine Gornji Milanovac, Dejana Kovačevića, većnici su razmatrali Rešenje o utvrđivanju jedinstvene ekonomske cene programa vaspitanja i obrazovanja po detetu, za 2018. godinu, u Predškolskoj ustanovi „Sunce“ Gornji Milanovac. 

Odluka da cena vrtića i za ovu godinu bude ista kao i prethodne godine usvojena je od strane opštinskih većnika jednoglasno. Komentarišući odluku, odnosno subvencionisano učestvovanje Opštine u ceni vrtića, predsednik je istakao da je lokalna samouprava, zakonskim izmenama, u mogućnosti da finansira vrtić u visini od 80 odsto od ekonomske cene vrtića po detetu.

- Odlučili smo da cenu vrtića i ove godine zadržimo na istom nivou, da maksimalno, kao lokalna samouprava koristimo ovu zakonsku mogućnost i da malo olakšamo i rasteretimo budžet svih roditelja čija deca idu ili se tek upisuju u vrtić tako što ćemo i u narednom periodu nastaviti sa praksom subvencionisanja do 80 odsto od ukupne cene vrtića. U apsolutnom iznosu, cena vrtića ostaje ista i ona iznosi 4.629 dinara za sve vaspitne grupe, osim za decu koja pohađaju pripremni predškolski program. Za decu koja pohađaju celodnevni pripremni predškolski program cena vrtića je 3.621 dinar, a za decu koja borave samo četiri sata besplatan je pripremni predškolski program. Takođe, na teret budžeta Opštine padaju i troškovi u punom iznosu za boravak trećeg i svakog narednog deteta. Na ovakav način subvencionisanja korišćenja vrtića i pored jednokratnih novčanih sredstava koje dajemo za svako novorođeno dete u opštini, želimo da pospešimo i da pomognemo populacionu politiku i rađanje dece u našoj opštini - rekao je Kovačević i dodao da je po njegovom mišljenu Gornji Milanovac u samom vrhu u Republici Srbiji kada je u pitanju briga o najmlađima i uopšte briga o porodici.

 

Na dnevnom redu našlo se devet tačaka za razmatranje, foto:gminfo.rs

Pitanje Nacrta i utvrđivanja predloga Opštine o angažovanju eksterne revizije završnog računa budžeta opštine Gornji Milanovac za 2017. godinu našlo se na dnevnom redu današnjeg zasedanja. Kako je izvestila Aleksandra Milošević, načelnik odeljenja za finansije, računovodstvo i lokalnu poresku administraciju, pravni osnov za donošenje odluke o angažovanju eksterne revizije sadržan je u članu 92 Zakona o budžetskom sistemu, kojim je utvrđeno da eksternoj reviziji podležu završni računi budžeta lokalnih vlasti, kao i da eksternu reviziju može, uz saglasnost državne revizorske institucije, a na osnovu odluke Skupštine lokalne vlasti, da obavi lice koje ispunjava uslove za te poslove.

 

foto:gminfo.rs

Revizija se obavlja na osnovu godišnjeg programa, a program Državne revizorske institucije svake godine obuhvati određen broj jedinica lokalne samouprave. Kako nije poznat program za 2018. godinu, predloženo je da Skupština opštine Gornji Milanovac, iz tih razloga, donese odluku o angažovanju eksterne revizije kako bi se blagovremeno pribavila saglasnost Državne revizorske institucije za angažovanje eksterne revizije.

Miloševićeva je većnike izvestila i o još dva predloga, i to o predlogu rešenja o upotrebi sredstava tekuće i stalne budžetske rezerve, kao i predlog rešenja o promeni aproprijacije, koja su opštinski većnici jednoglasno usvojili.

Članovi Opštinskog veća usvojili su i program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Gornji Milanovac u 2018. godini.

Na dnevnom redu našlo se i razmatranje nacrta i utvrđivanje predloga Rešenja o davanju saglasnosti na statut Javnog preduzeća za izgradnju opštine Gornji Milanovac kao opštem pravnom aktu svakog javnog preduzeća kojim se regulišu osnovna obeležja samog preduzeća, međusobni odnosi samog preduzeća prema trećim licima, kao i unutrašnja organizacija samog preduzeća.

Na dnevnom redu našlo se devet tačaka za razmatranje, a na početku sednice usvojen je Zapisnik sa 35. sednice Opštinskog veća, održane 29. decembra 2017. godine. 

 

gminfo.rs

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Go to top