Pooštreni uslovi za naplatu štete usled napada pasa lutalica na domaće životinje

Na današnjoj 37. sednici Opštinskog veća razmatralo se i o izmenama i dopunama Pravilnika o postupku i načinu rešavanja zahteva građana za naknadu štete nastale usled ujeda ili napada pasa lutalica.

Opštinski pravobranilac Marija Filipović, rekla je da je izmenom i dopunom postojećeg Pravilnika proširen spisak potrebne dokumentacije čime se pooštravaju uslovi za ostvarivanje uslova za naknadu štete usled napada pasa lutalica na domaće životinje. Od sada je potrebno da vlasnici domaćih životinja dostavljaju izveštaj nadležne veterinarske stanice, a takođe će i komunalna inspekcija sprovoditi kontrolu kada je reč o uslovima držanja domaćih životinja.

Predsednik opštine Dejan Kovačević je istakao da se svakodnevno gleda kako da se poboljšaju odluke Opštine G. Milanovc kako bi se što manje se zloupotreljavao novac iz opštinske kase.

- Kao što ste čuli od Opštinskog pravobranioca u objašnjenju promene ove odluke najviše se odnosi na to kako se dokazuju ujedi. Kada je u pitanju uginuće životinja uključili smo i dokaze od veterinara tako da ćemo sada imati jasnu situaciju, da li je pas lutalica napao domaću životninju, da li je zaklao vlasnički pas ili možda neka druga divlja životinja za koju Opština G. Milanovac nije nadležna da isplaćuje štetu. Kako krenu zimske i lovne sezone imamo povećan broj šteta, kada su pitanju domaće životinje, i sa pravom sumnjamo da su to možda vlasnički psi koji se inače koriste i za lov, a da se Opštini G. Milanovac prikazuje da su to uradili psi lutalice. Tako da ćemo uz izveštaj veterinara tačno utvrditi da li je to vlasnički pas ili ne. Ono što je zanimljivo, da od ove sume 1.200.000 dinara koju smo danas odobrili za isplatu, da je skoro milion dinara takvih zahteva i to je nešto što je sve učestalije u našoj opštini. Što se tiče samih povreda i ujeda pasa građana to smo uspeli kroz lekarske izveštaje dosta da umanjimo i nadam se da ćemo u narednom periodu, i sa izmenom ove odluke, smanjiti davanje novca iz opštinske kase. Mi imamo i predlog nevladinog sektora Udruženje za zaštitu životinja za izmenu odluke, u pogledu da Opština finansira jedan deo sterilizacije pasa, mi ćemo razmotririti taj predlog i u narednom periodu doneti najbolje moguće rešenje kako bi što više novca ostalo u budžetu Opštine za razvoj samog grada a ne da trošimo na možda neke stavri koje nosu potrebne - rekao je Kovačević.

 

 

 

gminfo.rs

 

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)
Go to top