Državna Uprava za šume ponudila je besplatno sadni materijal građanima koji žele da na svojim posedima većim od pet ari zasade drveće, objavljeno je u pozivu na sajtu Uprave koja je deo Ministarstva poljoprivrede, prenosi portal kamatica.com.

Građani koji imaju šumsko zemljište sa dokazom o vlasništvu mogu da se obrate najbližem registrovanom šumskom rasadniku i tako prijave za besplatno dobijanje sadnog materijala.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Gornjomilanovačku opštinu ovih dana je posetio i predsednik Zadružnog saveza Srbije, Nikola Mihailović, koji je, tim povodom, govorio za naš portal.

GMinfo - U čemu je značaj zadrugarstva i da li se u Srbiji prepoznaje ta stavka u poljoprivrednoj proizvodnji?

Mihailović - Zadrugarstvo, kao pojava, postoji od davnih dana, i u raznim oblicima. Udružuju se poljoprivrednici, zanatlije, razne druge „fele“... Jednostavno, tako se na najlakši, najeftiniji i najbrži način dolazi do krajnjeg potrošača i ostvaruje najbolja finansijska dobit. Konkretno rečeno, udruživanje u zadruge je u interesu svih, pa i samih potrošača, odnosno kupaca. Što se tiče prepoznavanja značaja, moramo da kažemo da sve više ljudi uvidja da je ovo jedini ispravan put kojim srpska poljoprivreda treba da ide. Tako je, recimo, plan Vlade Srbije o otvaranju 500 novih zadruga u 500 sela, skoro u potpunosti ispunjen, jer su do sada registrovane 492 nove zadruge, koje mogu da konkurišu za subvencije u iznosu od 50 do 100 hiljada evra, u dinarskom protiviznosu.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

ZADOVOLJSTVO STOČARSKO - VOĆARSKIM KRAJEM


Ministar bez portfelja u Vladi Srbije, Milan Krkobabić, posetio je opštinu Gornji Milanovac, kao i Zemljoradničku zadrugu „Pranjanka“.

Pred nekoliko desetina okupljenih gradjana, ministar Krkobabić je, još jednom istakao rešenost da se zemljoradničke zadruge obnove i nanovo počnu svoj rad.
- Smatramo da je ovo pravi put, da je ovo pravac kojim srpska poljoprivreda treba da ide, da je ovo način na koji srpski seljak treba da funkcionioše - rekao je prilikom obraćanja, ministar Krkobabić.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić prilikom današnje posete opštini Gornji Milanovac najavio jesastanak sa trgovinskim lancima i izvoznim firmama o prodaji robe koju proizvode zemljoradničke zadruge.

- Širom Srbije do sada su formirane 492 zadruge - izjavio je dan Milan Krkobabić, istakavši da je u Gornjem Milanovcu podsticajne sredstva dodeljeno za sedam zadruga.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

BIĆE RAKIJE...


Za berbu je stigla sorta šljiva „čačanska rodna“, odnosno, nekadašnja „ranka“, ali proizvodjači iz rudničko - takovskog kraja nisu zadovoljni ni otkupnom cenom, ni samom organizacijom kampanje.

U predizbornim kampanjama, političari, izmedju ostalog, običavaju da kažu da „Srbija treba da se plavi od šljiva“. Tako i jeste, ali, samo kod poljoprivrednika, a i to je pitanje do kada.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Strana 1 od 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top