Nov način pripreme stočne hrane

Nov način pripreme stočne hrane foto: G. Trifunović, gminfo.rs

SENAŽA -  SPAS ZA STOČARE

 

Poslednjih godina u našim krajevima se počelo sa praktikovanjem nove vrste pripreme stočne hrane- spremanjem “senaže”.

Kada su u naša sela došle prve “balirke”, one što su pravile četvrtaste bale, jedan seljak se, više za sebe zapitao - “Šta li oni na zapadu imaju, kad ovo izbacuju i prodaju nama?”. Odgovor je stigao već nakon nekoliko godina, jer je većina poljoprivrednih proizvodjača prešla na pravljenje okruglih, odnosno, “rolo” bala, a ubrzo je stigao i dodatak u uvijanju tih istih bala u celofan. Mislilo se da nema dalje. Naravno da ima. Pametan je taj svet, samo treba zaviriti u njega…

 

foto:G. Trifunović, gminfo.rs

- Kod senaže je bitno da je ekonomska računica mnogo isplativija nego kod bilo koje vrste pripremanja sena. Seno se pokosi pre podne, a popodne se već obradjuje i pakuje u silo jame ili kakav drugi pripremljen prostor. Nema gledanja u nebo, ali zato ima mnogo drugih ekonomsko opravdanih razloga za ovu vrstu pripreme stočne hrane. Senaža ima sadržaj vlage od 40 do 60 odsto, dok je kod silaže taj procenat za 10-ak procenata veći, a kod sena, recimo, ne prelazi 30 odsto. Potrebno je da dužina isečene biljke ne bude duža od jednog i po santimetra, a bitno je da ovako pripremljena hrana ima veoma visok procenat protein i energetskih vrednosti, jer se ne krune listići trave, a tu je, upravo, najveća koncetracija ovih suplemenata. Važno je da se kaže i da se senaža radi na istom principu kao i silaža, ali, i da ima manje vlage, ali više hranljivih materija - reči su stručnjaka iz savetodavne poljoprivredne službe.

Prema informacijama iz oglasnih rubrika, polovni senažni kombajni, koji su pogodni  za naše, brdskoplaninsko  područje mogu da se nadju i do dve hiljade evra, a na ratarima je da li će hteti i moći da kupe nove mašine uz subvencije države i opštine ili da se opredele za polovne mašine.

 

 

 

Goran Trifunović

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top