Nebo protiv pšenice foto:gminfo.rs

PRINOS DOBAR, KVALITET DISKUTABILAN

Obilne padavine koje su u rudničko takovskom kraju postale svakodnevnica, stvorile su dosta problema ratarima i to usred kampanje žetve ječma i pšenice.

Za seljaka je, kažu najgore kada nešto radi, a taj rad se pokaže kao uzaludan, ili zbog neisplativosti, ili zbog „više sile“. Tako je, izgleda i ove godine sa pšenicom, osnovnim prehrambenim poljoprivrednim proizvodom.

 

foto:gminfo.rs

I dok su svi saglasni da su prinosi od tri do četiri tone po hektaru sasvim zadovoljavajući, oko kvaliteta ovogodišnje pšenice digla se velika rasprava. Proizvodjači, sa jedne strane kažu da je kvalitet dobar, a da se vlaga, kako oni kažu, „da lečiti“, a otkupljivači, odnosno mlinari su decidni u oceni da ovogodišnji kvalitet predstavlja veliki problem za tu industriju.

- Ko je na vreme, odnosno pre kišnog perioda „skinuo“ klas, nije imao nikakvih problema sa kvalitetom. Sada, kada su kišne padavine svakodnevna pojava, imamo veliki procenat vlage zrna, pa, umesto uobičajenih i standardizovanih 13-14 procenata, najmanja moguća vlažnost koju merimo prilikom otkupa pšenice nije ispod 18 procenata. Ratarima nije prijatno kada ne možemo da im primimo njihov rod, ali, na to smo prinudjeni da ne bi pokvarili i ono malo pšenice koja poseduje dobar kvalitet. Takodje, veliki problem nam predstavlja i klijalost zrna, a iako je gornja granica svega jedan odsto, to ove godine nije slučaj, pa se dešava da klijalost iznosi i preko 50 procenata, što ostavlja za prostor da se od takve pšenice pravi samo stočna hrana - kaže za naš portal Saša Jovanović iz „Čeković mlina“ u Koštunićima, dodajući da oni pšenicu plaćaju po ceni od 16 dinara za kilogram.

O isplativosti sejanja poljoprivrednici i ne govore, jer sama činjenica da je za žetvu jednog hektara neophodno platiti 15 hiljada, kažu ratari, dovoljno govori.

 

 

 

Goran Trifunović

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top