Sezona šljiva - Rod dobar, cena loša

Sezona šljiva - Rod dobar, cena loša foto: G. Trifunović, gminfo.rs


Već na samom početku kampanje otkupa šljiva, pokazuje se da dobar rod i prinos neizostavno prati loša otkupna cena.

Grane koje prete da će se svakog trenutka slomiti pod teretom šljiva, neće, čini se proizvodjačima ovog voća doneti zaradu kakva bi se očekivala.

- Ovogodišnja otkupna cena će se kretati u granicama višegodišnjeg proseka, odnosno, od 15 do 25 dinara za kilogram, u zavisnosti od sorte, ali i kvaliteta šljive. Od navedene cene odstupilo se samo prošle godine, jer je rod bio desetkovan, odnosno, zbog kasnih mrazeva, pojedini voćnjaci su pretrpeli štete od 40 pa do maksimalnih 100 procenata. Zato je i prošle godine cena za toliko bila i veća. Ove godine se očekuje maksimalan rod na većini parcela pod šljivama, odnosno 30 tona po hektaru, koliko može da rodi na 500 stabala zasadjenih na toj površini - kažu hladnjačari iz rudničko-takovskog kraja, dodajući da se, uglavnom otkupljuju novije sorte, „Stenlej“, „Čačanska rodna“ i „Čačanska lepotica“, dok su one starije, poput „Madžarke“ i „Ranke“, mnogo retke i domaćini ih ljubomorno čuvaju za proizvodnju rakije za svoje potrebe.

 

foto:G. Trifunović, gminfo.rs

A, kad smo kod rakije, i nje će ove godine, čini se biti u izobilju...
- Po ovogodišnjoj otkupnoj ceni, najbolje se isplati peći rakiju, pa je nakon toga prodavati. Njena cena na „crnom tržištu“ je izmedju 400 i 500 dinara, ali, ona ne može da se ukvari, već joj sa protekom vremena vrednost samo raste. Ipak, i tu je primetna kriza kod potrošača, jer je sve teže prodati, pogotovu kvalitetnu, staru rakiju, koja ima i znatno veću cenu. Uostalom, u mnogobrojnim prodavnicama pića imate da kupite litar rakije po ceni od 400 dinara, a uz trgovačku maržu, oni moraju da za svaku flašu plate i akciznu markicu od 126 dinara. Znači da tu nešto ne valja, ili računica ili rakija - oštri su i predstavnici proizvodjača rakije.

Srbija je najveći proizvodjač šljiva u Evropi, a u čitavom svetu, ispred nas je samo Kina. Takodje, poznato je da je nekadašnji najbolji izvozni proizvod Srbije bila sušena šljiva. Kako saznajemo, za razliku od prošle godine kada se kilogram ovog delikatesa prodavao za 300 do 400 dinara, ove godine će cena biti na nešto nižem nivou, odnosno, izmedju 250 i 350 dinara. Pa šta ko voli...


Goran Trifunović

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(6 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

Go to top