Štete od kišne godine

Štete od kišne godine foto:pixabay.com

KROMPIR SKUP, LUK TRUO

Stara je izreka da „iza sušne godine nešto i ostane, a iza kišne, ništa“. To se, izgleda, potvrdjuje i ovih letnjih dana.
Kada ratari kreću da kose prvu travu tek tamo, negde iza Ilindana, znači da nešto nije debelo u redu sa godinom. Bilo suša ili kiša, tek, svima je jasno da će se sve odraziti na ceni i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda.

- Prema prvim rezultatima vadjenja krompira, jasno je da je on dobro istrulio u zemlji, usled velikih količina kiše koje su zahvatile i rudničko-takovski kraj. Takodje, ukoliko pratite situaciju na svetskom tržištu, jasno vam je da će krompir, ove godine, dostići astronomsku cenu, jer je, recimo, Holandija pogodjena jakom sušom, pa će i u toj zemlji, koja je jedna od najvećih proizvodjača ovog povrća, prinos biti znatno smanjen. Osim toga, i situacija sa lukom je alarmantna, jer, iako je rodio tako kako je rodio, kvalitet mu nije na odgovarajućem nivou. Naime, zbog velikih kišnih padavina, gotovo svaka glavica luka, iako, na prvi pogled izgleda dobro i kvalitetno, u svojoj unutrašnjosti krije veliki procenat vlage, zbog čega dolazi do truljenja plodova ovogodišnje berbe - kazuje jedan proizvodjač ovih kultura iz „gornjih sela“, koji je, iz „prodajnih razloga“ želeo da ostane anoniman.

Konačno, čini se da će šteta biti dvostruka- proizvodjači će, usled slabog kvaliteta, svoje proizvode prodavati budzašto, dok će kupci plaćati astronomske cene, jer će ponuda biti izuzetno skromna.

 

Goran Trifunović

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top