Kome je med sladak? foto:pixabay.com

VELIKA RAZLIKA U CENAMA

Iako se potrošači žale da je ovogodišnja cena meda previsoka za prosečan džep, proizvodjači konstatuju da cene nisu visoke, nego, čak i izuzetno niske. Ko je u pravu?

Tegla meda se, trenutno prodaje po ceni od 800, pa čak i do 1000 dinara, ali, kako saznajemo u Udruženju pčelara Srbije, situacija nije tako jednostavna, već ima i drugu stranu priče.

foto:pixabay.com

- U zavisnosti od kvaliteta i vrste, med se trenutno prodaje po cenama koje variraju od 600 do hiljadu dinara, ali, to se radi samo u slučajevima kad se prodaje „tegla po tegla“, što je izuzetno nepopularna metoda i za same proizvodjače, uglavnom neisplativa. Po oglasima možete kupiti med na veliko, odnosno, 100 i više kilograma, po cenama od tri do šest evra za kilogram, u zavisnosti od vrste meda, kao i od podneblja sa kojeg je. Takodje, imamo situaciju da je cena kilograma meda na organizovanom otkupu, naročito na području Vojvodine, svega 220 dinara. Jednostavno, proizvodjači i po toj ceni žele da prodaju svoje količine da im se ne bi nagomilavale, a najčešći slučaj je da pčelari žele da dodju do „živih“ para, koje su im neophodne za dalji proces proizvodnje, koja nije ni malo jeftina, kako se to mnogima čini - kažu udruženi pčelari Srbije.

Takodje, iz pčelarskih organizacija napominju da potrošači obrate pažnju na lažni, odnosno, veštački med, koji se pojavljuje na mnogim prodajnim mestima, a čija se proizvodnja povećava sa pojeftinjenjem šećera, kao što je trenutna situacija.


Goran Trifunović

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top